Podatak kojeg Ivana Kekin ne spominje u svojoj biografiji: Rekla je i što misli o tome

Ivana Kekin (Foto: Ivana Grgic / CROPIX)

Ono što se iz redova stranke Možemo! već neko vrijeme najavljivalo, ovih se dana i potvrdilo. Naime, saborska zastupnica Ivana Kekin njihova je kandidatkinja za predsjednicu države. Kao što je poznato, izbori za predsjednika Republike održavaju se koncem ove godine, a kandidat na tim izborima je i aktualni predsjednik Zoran Milanović.

Kekin je svoju stranku predstavljala i na nedavno održanim europskim izborima na kojima je osvojila 5.730 glasova, nakon čega je mandat u Bruxellesu prepustila kolegi Gordanu Bosancu. Upravo je taj broj preferencijalnih glasova koje je Benčić na europskim izborima postigla na razini cijele države razlog radi kojega u HDZ-u drže da njihov kandidat, koji je doduše s nestranačkim predznakom, Dragan Primorac ne mora strahovati za svoju poziciju.

Slično stajalište dijele i na Pantovčaku na kojem, s druge strane, ne strahuju od britkog jezika zastupnice Kekin, što se za HDZ-ovce ne može reći. U njihovim se redovima, naime, podsjeća na posljednje predsjedničke izbore kada je Miroslava Škoru deplasirala Katarina Peović tijekom sučeljavanja u kojem joj nije uspijevao uzvratiti na prozivke koje je ova bivša saborska zastupnica iznosila na njegov račun. Slične prozivke i ostali protukandidati mogli bi očekivati od Kekin koja je prema dostupnoj biografiji rođena 24. siječnja 1984. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završila je u Sv. Ivanu Zelini, a zatim diplomirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Radila kod Markić

Specijalizirala je psihijatriju, a nakon toga prošla subspecijalizaciju iz psihoterapije. Bila je zaposlena i na Klinici za psihijatriju zagrebačkog KBC-a, a ono što Kekin ne spominje u svojoj biografiji jest to da je radila u tvrtki Željke Markić, šefice inicijative U ime obitelji, sa čijim se načelima ova nova predsjednička kandidatkinja danas sasvim sigurno teško može složiti.

Nakon polaganja stručnog ispita 2010. godine Kekin je kratko radila u tvrtki Željke Markić, no kada se za to saznalo u medijima objasnila je kako u to doba nije znala za što se Markić zalaže. Kekin je inače u politiku ušla u pratnji supruga Mile iz Hladnog piva. Ovaj se dvojac zajednički kandidirao na zagrebačkim lokalnim izborima, a prije toga i na parlamentarnim izborima.


Nema nikakve dvojbe oko toga da je Kekin ljevičarka, uostalom ona i jest članica stranke Nova ljevica, a njenom predsjednicom postala je 2020. godine. Dvije godine kasnije ta je stranka pristupila platformi Možemo, a u međuvremenu je postalo jasno da je Kekin u politici znatno uspješnija od supruga koji je široj javnosti uglavnom poznat kao glazbenik.

Ivana Kekin najavila kandidaturu za predsjednicu: Psihijatrica ide na Milanovića

U Saboru

Presudnom godinom za političku karijeru Ivane Kekin mogla bi se nazvati 2021. kada je ušla u zagrebačku Gradsku skupštinu, a nakon toga i u Sabor kao zamjena za Radu Borić. Na posljednjim parlamentarnim izborima Kekin je već postala prepoznatljiva političarka pa je stoga i razumljivo da je osvojila još jedan zastupnički mandat.

Kao političarka i zastupnica u Hrvatskom saboru Kekin je aktivno sudjelovala u raspravi oko roditelja odgojitelja, fokusirala se i na ukidanje priziva savjesti liječnika u slučaju abortusa te je ujedno vrlo aktivna kada govori o transrodnosti.

Uz to Kekin ne krije da u potpunosti prihvaća rodnu ideologiju, redovita je sudionica LGBT parada te se aktivno bori i za trans prava. Nedavno se Kekin našla i na udaru kritika koje je na njen račun iznio voditelj Odjela interne medicine s pojačanom intenzivnom skrbi zagrebačkog KBC-a primarijus Saša Srića koji je reagirao na njene tvrdnja da onkološki pacijenti na KBC-u Zagreb ne mogu primati radioterapiju otkako se dogodio hakerski napad na tu instituciju.

Ivana Kekin (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Oštra prozivka

“Najtransparentnija smo ustanova, a hakerski napad smo preživjeli i Uprava na čelu s našim Ravnateljem prof. dr. sc. Antom Ćorušićem i informatičkim stručnjacima je promptno reagirala. Unatoč problemima, sustav, kao i prijemi te kao i otpusti pacijenata, su funkcionirali uz naš maksimalni angažman. Opetovane i prizemne prozivke najglasnije “moževke” Ivane Kekin su u najmanju ruku smiješne. Više bih ih nazvao otužne i neargumentirane, jer ni u jednom trenutku nije pozvana da govori o zdravstvenom sustavu i njegovom funkcioniranju, a ponajmanje o krovnoj i najboljoj ustanovi u RH, kao i u regiji.

Kao liječnik s puno utakmica u nogama, kao internist-pulmologa u prvim redovima Covid pandemije, a i česti stariji interes, ne sjećam se zdravstvenog i liječničkog angažmana spomenute Kekin koja je djelatnica KBC Zagreb, iako ne znam u kojem statusu trenutno. Nisam je prije aktivnog ulaska u politiku vidio u KBC Zagreb, ali nikad doslovce. A kamoli od ulaska u politiku”, kazao je Srića napomenuvši da su i brojni bivši ministri zdravstva radili svoje Ambulante pa je mogla i Kekin svratiti do Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu te pogledati pokojeg pacijenta.

”Nek manje neargumentirano pametuje i nek pusti ustanovu gdje je stasala! Lupetati po kući gdje je odrastala u najmanju ruku je nemoralno i nedopustivo. Dok smo mi radili ona je bila pretežno u pratnji omiljenog pjevača i supruga Mile Kekina“, kazao je Srića. Kazivalo se svojedobno u eri pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da su supružnici Kekin protagonisti afere ‘povlašteni parking’.

Ivana Kekin otkrila koliko daje sinu za džeparac: Iznenadit ćete se kad čujete iznos

Parkirna karta

Kekin je te 2011. godine potvrdio da je parkirnu kartu u garaži Tuškanac dobio radi nedostatka vanjskog mjesta. Mada se u to vrijeme godišnja karta plaćala 16.500 kn godišnje, poznati glazbenik za nju je izdvajao 1.300 kuna na godinu.

Interesantne teorije na račun Kekin i Možemo! pa i na račun svojeg SDP-a iznosio je i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić koji ih je optužio za licemjerje kada su davali podršku Severini premda su upravo oni ravnateljem Klinike za psihijatriju Sv. Ivan imenovali Vladimira Goršića koji je potpisao sporno vještačenje radi kojeg je Severina Vučković plakala, a Vrhovni sud bio prisiljen ukinuti presudu koja ju je vratila u stanje majčinske neizvjesnosti.

Grošića je imenovalo sedmeročlano upravno vijeće, od kojih je četvero imenovao gradonačelnik Tomislav Tomašević, dvoje Klinika i jednog Vlada, a da priča bude do kraja interesantna dotični je ujedno i kolega potencijalne predsjednice Kekin pa je stoga i Večernji list postavljao pitanje je li i ona suflirala u ovom izboru.

Ivana Kekin, Tomislav Tomašević (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Studentica medicine

Inače je Mile Kekin svojedobno progovarajući o svojoj supruzi priznao da se u nju zaljubio u vrijeme dok je on već bio renomirani glazbenik, a ona studentica medicine. Ljubav je vrlo brzo planula pa su stupili u brak u kojem su dobili dvoje djece. Podaci iz imovinske kartice otkrivaju da Kekin danas kao zastupnica zarađuje 2.021 euro. Još 13.060 eura godišnje zaradi od iznajmljivanja nekretnine turistima.

Suprug od samostalne djelatnosti godišnje zaradi 105.400 eura. Kada je o nekretninama riječ Ivana Kekin vlasnica je stana od 77 m2 u Zagrebu procijenjenog na 199.084 eura.

U Momjanu suprug posjeduje vikendicu s pripadajućim zemljištem od 412 m2 procijenjenu na 400.000 eura. Mile Kekin vlasnik je Renault Kadjara iz 2008.godine vrijednog oko 14.997 eura, a Ivana Kekin posjeduje i ušteđevinu od 3.527 eura.


Komentari