Počinju prijave u srednje škole: Osam zagrebačkih škola ima dodatne uvjete

Srednjoškolci, ilustracija (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Od 27. svibnja počinju prijave u sustav upisa u srednje škole. Planiran je upis 48.135 učenika.

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički, putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https://srednje.e-upisi.hr, na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Prema odluci o upisima Ministarstva znanosti i obrazovanja, nedavno objavljenoj u Narodnim novinama, za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.

Roditelji zagrebačkih osnovnoškolaca upozoravaju: ‘To dijete nije krivo, nešto će se dogoditi’

Posebne provjere u nekim zagrebačkim školama

U osam zagrebačkih škola provodit će provjere posebnih znanja , a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.


Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja

Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja, a provjere posebnih znanja provodit će osam zagrebačkih škola: I., III., V., X. i XV. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Kao i prošle godine Ministarstvo će učenicima omogućiti da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta, stoji u odgovoru Hini.

Škola, ilustrativna fotografija.(Foto: Pexels)

Prijava obrazovnih programa za redovite učenike bit će od 28. lipnja do 8. srpnja, a za programe koji zahtijevaju dodatne provjere do 1. srpnja.

Na temelju provjere učenik može ostvariti najviše deset bodova, a provjera nije eliminacijska.

Ova provjera omogućava i onim učenicima koji nemaju najviši mogući broj bodova da taj manjak bodova nadoknade kroz bodove na prijamnom ispitu i tako ostvare boji plasman na ljestvici poretka, napominje MZO.

Prigovori će se moći podnijeti 8. srpnja usmeno ili pisanim putem u elektroničkom obliku, a za 10. srpnja u 12 sati je najavljena objava konačnih ljestvica poretka.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski rok bit će objavljen 15. srpnja, službena je objava 9. kolovoza.

Prijave programa u jesenskom roku traju od 19. do 23. kolovoza, a 26. kolovoza je objava rezultata.


Komentari