Počinju ljetna sniženja: Pazite da vas ne prevare, donosimo što trgovci nikako ne smiju raditi

Ljetna sezonska sniženja (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Brojni građani željno iščekuju ljetna sezonska sniženja koja službeno počinju u ponedjeljak, 1. srpnja. Naime, na sniženju će se od početka tjedna moći pronaći odjeća, obuća, kućanski aparati i mnogi drugi proizvodi po sniženim cijenama.

S druge strane, tijekom kupovine na sniženjima važno je obratiti pozornost na moguće nepravilnosti koje se mogu pojaviti. Naime, kako bi se spriječili propusti, u Hrvatskoj je u ljeto prije dvije godine uveden Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, usklađen s europskim direktivama o boljoj zaštiti potrošača.

Sukladno Pravilniku, sezonsko sniženje odvija se dvaput godišnje. Zimsko sniženje počinje 27. prosinca, a ljetno 1. srpnja te oba mogu trajati najviše 60 dana. Ovogodišnje ljetno sezonsko sniženje tako će trajati tijekom srpnja i kolovoza ili do isteka zaliha.

Počinju sniženja (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Trajanje sniženja

Nadalje, ako trgovci unutar trajanja sniženja od 60 dana ne prodaju svu sniženu robu, mogu nastaviti s njezinom prodajom i nakon toga, ali po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ističući isključivo tu cijenu te se takva prodaja više ne smije reklamirati kao sezonsko sniženje.

Također, prema Pravilniku, tijekom trajanja sezonskog sniženja trgovac je dužan jasno istaknuti dvije cijene na artiklu. Radi se o sniženoj cijeni i najnižoj cijeni istog proizvoda tijekom 30 dana prije početka sezonskog sniženja. Ipak, prema navedenom Pravilniku, takvo isticanje cijena ne odnosi se na oglašavanje usluga i ugovore o pružanju usluga sklopljene izvan poslovnih prostorija i na daljinu.

Vezano uz slučajeve u kojima roba kupljena na sezonskom sniženju ima određene materijalne nedostatke, za nju vrijede odredbe Zakona o obveznim odnosima, a to znači da trgovci odgovaraju za sve takve nedostatke u roku od dvije godine od dana kupnje, osim za proizvode koju imaju grešku.


Velika promjena u ZET-u: Od ponedjeljka više ne voze neke autobusne linije

Sukladno tome, sve nepravilnosti vezane uz sezonska sniženja, mogu se prijaviti Tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata osobno, pisanim putem na adresu Državnog inspektorata ili putem online obrasca.


Komentari