‘PO TJEDAN DANA SE NE POMAKNU’ Stanari ogorčeni, ceste zakrčene: ‘Dvosmjerna ulica odjednom je postala uska jednosmjerna’

Parkirani automobili (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Vozači koji nemaju osigurano parkirno mjesto u blizini svog doma, dobro znaju koliko stresan može biti dolazak s posla uz kruženje i nekoliko ulica dalje kako bi se pronašlo slobodno parkirno mjesto.

Automobila je sve više, a s njihovim rastom ne možemo reći da je došlo i do povećanja parkirnih mjesta koja bi bila dovoljna za sva vozila. Tako nerijetko možemo vidjeti parkiranja po pločniku, zelenim površinama, a u manje prometnim ulicama nije nikakva novost da su automobili parkirani na samu cestu.

Kakvo je stanje u zagrebačkim kvartovima upitali smo čitatelje u Facebook anketi.

“Primjećujem da mnogi automobili budu po tjedan dana na istom mjestu ili parkirani kamper cijelu godinu pa si mislim, trebaju li ti ljudi uopće auto? Najpravednije bi bilo kad bismo mogli imati svako svoj parking sa brojem i plaćati ga. Danas mnogi imaju po 2,3 auta, puno je to automobila”, navela je čitateljica.

“Centar fantastično. Pogotovo kad se netko od ministarstava, ambasada ili Policije sjeti da im treba 20 dodatnih mjesta za sve svoje zaposlenike i njihove sestre i mame i kuharice i spremačice. Sačuvaj Bože da imaju plaćen parking u garaži, a mi nek’ plutamo ili tražimo parking u pola noći ako netko odluči izaći. Jad i bijeda”, ogorčena je Zagrepčanka koja živi u centru.


Na problem s parkiranjem upozorila je i čitateljica s Jaruna.

“Možda je tako u većini kvartova. Jarun, zgrada sagrađena da uopće nema parkiralište pa se parkiramo gdje tko stigne. Iza 20 sati već i tamo gdje se ne smije. Još veća gungula je preko vikenda ili kada je neki događaj na jarunskom jezeru ili na ŠŔ Mladost. Ono što nas najviše smeta što neke firme parkiraju svoje kombije po nekoliko dana. I još nešto ne samo da nema parkirnih mjesta već i nisu dovoljno široka. Sva vrata na autu imaju zareze- ožiljke od drugih auta. Eto, kultura koje nema”, požalila se sugrađanka s Jaruna.

Neki garaže koriste za pospremanje stvari, a automobile ostavljaju na cesti.

“U mom kvartu su najveći problem prazne garaže. Jer su automobili parkirani na cesti. Pa je dvosmjerna ulica odjednom uska jednosmjerna s mogućnošću naleta automobila iz suprotnog smjera, pogotovo na nepreglednim zavojima”, opisala je situaciju čitateljica.

“Svakako. Kad su zgrade građene, na parkingu od 20-ak mjesta su bila dva auta. Zgrada ima 54 stana, nek’ svaki stan ima jedan auto, to je 54 parkirna mjesta, a neki imaju po dva i više. U startu smo u manjku cca 34 mjesta. I tako svaka zgrada. Pa sad znate kako nam je. Parkiramo se posljednjih 20 i više godina uz cestu, a zadnjih par godina nam prometni redari svako malo lijepe kazne, a da nitko, baš nitko u Gradu, na naše molbe ne reagira i na naše prijedloge. Pokušavamo naći rješenje i nađemo ga, a onda nas se ignorira i dalje kažnjava. Prvo mi dajte uvjete, pa ako se ne pridržavam pravila, onda me kazni”, požalila se Zagrepčanka.

Druga je pak opisala problem s parkiranjem u Gajnicama.

“Užas. U Gajnicama nema šanse da nedjelju kad dođem s posla oko 20h nađem parking. Vozam se k’o bedak po kvartu dok slučajno netko nekud ne ode. U Vrapču imam kuću i dvorište u kojem ima mjesta za jedan auto, a sin, kćer i zet imaju svaki svoj auto. I sad nemojte reći pa što se ne voze skupa jer kćer radi u Svetoj Nedelji, zet iza Dubrave prema Sesvetama, a sin ima djecu koju razvaža stalno. Sve skupa užas.”

‘Kupiš stan, kupiš i parking’

“Imam svoja dva vlastita parkinga, kad sam kupio stan kupio sam i parking, da nisam kupio parking imao bih sada problem”, istaknuo je čitatelj.

“Super, imam garažu, a kod ureda vlastito parkirno mjesto”, zadovoljna je Zagrepčanka koja ne mora prolaziti muku s traženjem parkirnog mjesta.

“Super, kad je baš tijesno ja nađem mjesto. Iziđem i otvorim gepek i tako se uparkiram i iziđem van kroz gepek! Nemam ja nikakvih problema”, sarkastično je zaključila čitateljica.


Komentari