Plenković jednim potezom ‘izbio’ dijelu umirovljenika iz džepa 60 eura: Neće ni osjetiti

Andrej Plenković zeznuo umirovljenike (Foto: Goran Mehkek/Damjan Tadic/ CROPIX)

Vlada je u sklopu sedmog paketa mjera, kojim se nastoji ublažiti rast cijena energenata dio sredstava namijenila i umirovljenicima čija mjesečna primanja ne prelaze 840 eura. Tako je za 760 tisuća umirovljenika u paketu osigurqno 76,5 milijuna eura koji bi im trebali pomoći s sve višim troškovima života, a umirovljenici će ovisno o visini primanja primiti između 60 do 160 eura.

Oni s primanjima do 350 eura dobit će maksimalni iznos od 160 eura, oni kojima su primanja u rasponu od 350 do 500 eura mogu računati na 120 eura, onima s prihodima od 500 do 650 eura namijenjeno je 80 eura, a umirovljenici koji primaju od 650 do 840 eura dobit će 60 eura.

Pravo na jednokratnu pomoć imaju i umirovljenici koji rade, ali ni njima primanja ne smiju prijeći 840 eura. U prosincu će isti ovaj dodatak biti isplaćen za preostale tri kategorije umirovljenika; one koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, zatim umirovljenike koji primaju samo inozemnu mirovinu te za korisnike mirovina koji rade do polovine radnog vremena. U cenzus od 840 eura računaju se i domaća i strana mirovina, kao i plaća u slučaju rada u mirovini.

Umirovljenici ispred banke, ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Državi će dati više nego će dobiti

Međutim, umirovljenici čije se penzije kreću od 650 do 840 eura neće ni osjetiti dodatak od 60 eura jer će državi u preostala tri mjeseca do kraja godine kroz porez na mirovinu dati više nego što će dobiti. Porez na mirovinu plaća gotovo pola milijuna umirovljenika, a samo u rujnu u državni su proračun, prema izračunu portala mirovine.hr, po toj osnovi uplatili 15 milijuna eura (oko 181,5 milijuna eura godišnje).

Analitičar Željko Šemper naglašava da porez na mirovine pogađa sve koji primaju iznadprosječne iznose. On smatra da bi cenzus za isplatu pomoći trebao biti jednak neoporezivom iznosu mirovine. Nakon posljednjeg usklađivanja mirovina od 7,46 posto (koje je u praksi bilo nešto niže, 7,42 posto), prosječna mirovina iznosi 571 euro, dok je osobni odbitak 560 eura. To znači da se porez naplaćuje na sve mirovine iznad prosječnog iznosa, što je u suprotnosti s vladinim ciljem poreznog rasterećenja, piše Glas Istre.

Isplata dodatka u prosincu obuhvatit će preostale tri kategorije umirovljenika: one koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu, umirovljenike koji primaju isključivo inozemnu mirovinu i one koji rade do polovine radnog vremena. U ukupna primanja za isplatu dodatka uračunava se i domaća i strana mirovina, kao i plaća u slučaju zaposlenja.


Umirovljenici u ovom hrvatskom gradu dobit će rekordnu božićnicu: ‘Želimo im se odužiti’


Komentari