‘PITAJU NAS GDJE SMO TO NAUČILI’ Jedan od liječnika koji su izveli čudo na Rebru: ‘Ne postoji to mjesto gdje možete nekoga poslati…’

Foto: Zagreb.info / Zeljko Puhovski / CROPIX

Liječnici KBC-a Zagreb ispisali su ovih dana povijest hrvatske medicine. Izveli su duplu transplantaciju na pacijentu kojemu su u jednom zahvatu uspješno transplantirali srce i jetru. ”Pacijent se vrlo dobro oporavio i to treba istaknuti”, otkrili su na konferenciji za medije na kojoj su govorili o detaljima ovog uspjeha.

Doktor Davor Mijatović istaknuo je da ovo nije prvi pacijent KBC-a koji ima transplantirano srce i jetru. Otkrio je da su imali slučaj pacijenta kojemu je najprije transplantirano srce, a onda dvije godine kasnije i jetra.

”Međutim, prvi je kod kojega su napravljene dvije transplantacije u jednom zahvatu. Neki nas sada mogu pitati: ‘Gdje ste to naučili?’ Ne postoji mjesto u Europi na koje možete nekoga poslati na edukaciju da to nauči, da u tri mjeseca prisustvuje na 30 operacija pa će on to naučiti. Ovakvi su slučajevi sporadični. Ovo je uspjeh cijelog transplantacijskog programa KBC-a Zagreb, da imate timove po pojedinim organima koji ovo mogu. Mi smo ovim zahvatom stavili KBC Zagreb i hrvatsku medicinu na jako istaknuto mjesto u Europi i svijetu”, istaknuo je dr. Mijatović, specijalist opće kirurgije.

LIJEČNICI S REBRA OTKRILI DETALJE ČUDESNE TRANSPLANTACIJE: Prvi u Hrvatskoj su uspješno izveli ovakvu vrstu operacije!

Zanimljivost koju je na konferenciji za medije naglasio akademik Željko Kaštelan jest ta da KBC Rebro ove godine slavi okruglu godišnjicu prve transplantacije. Prije 50 godina tu je transplantiran prvi bubreg. ”Kontinuirano smo radili i promovirali transplantacijsku medicinu. Najnoviji događaj je ova komplicirana, složena transplantacija dva organa kod jednog pacijenta i transplantacija pluća kod djeteta su novi podvizi u našoj bolnici i na to smo jako ponosni”, ponosno je rekao Kaštelan, a liječnici su otkrili da je 12-godišnji dječak koji je dobio nova pluća dobro i da sada uživa u životu.



Komentari