Peteročlana obitelj s Jaruna: ‘Živimo s 2300 kuna. Kćeri su mi astmatičarke, a nemam usisavač niti perilicu rublja’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL, Ilustracija

Nisu htjeli tražiti pomoć, ali sada nemaju drugog izbora. Šesteročlana obitelj Huskić koja živi na Jarunu u teškom je problemu jer je zbog propusta promjene adrese, Mirjana ostala je bez naknade za roditelja odgajatelja. Njezin suprug Irfan tijekom pandemije koronavirusa ostao je bez posla, a dvije kćeri su astmatičarke četvrtog stupnja. Ni sami ne znaju kako, ali prošli mjesec preživjeli su sa 2300 kuna dječjeg doplatka, a stanodavac im od siječnja diže i stanarinu.

Budući da je status izgubila u studenom, obitelj već dva mjesta kasni sa stanarinom za trošni, ali uredan dom u kojem žive u podstanarstvu. Iako je prvotna cijena najma iznosila 1500 kuna, potom se povisila na 1800 kuna pa na 2000 kuna i onda na 2500 kuna.

“Od 1. siječnja kaže da moramo plaćati 2800 kuna“, rekla je Mirjana za 24sata. Djeca, kaže, imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalaze i nisu razmažena. No, problem je njihovo zdravlje pa često odlaze u bolnicu.

“Dolores ne smije u školu, ne smije se kretati po vani, a ni ovaj prostor u kojem živimo nikako joj ne pomaže “, objasnila je zabrinuta majka koju muči i plijesan koja se samo nagomilava na dnu zidova. Iako su joj kćeri astmatičarke, Mirjana trenutačno nema za usisivač. Podove mete, a zbog kvara na perilici rublje pere rukama.

“Mi jednostavno nemamo mogućnosti naći drugi stan. Sada ne možemo financijski, a nitko ne želi obitelj sa petero djece“, kazala je tužna majka koja tek u trećem mjesecu može ponovno podnijeti zahtjev za status roditelja odgajatelja. Do tad se nada da jednokratnoj novčanoj pomoći od Centra za socijalnu skrb i pomoći dobrih ljudi.

“Ako netko ima usisavač da više ne metem metlom zbog kćerinih astmi, perilicu rublja jer ne mogu dobro iscijediti rublje. Treba nam i hrana i roba, i nešto da se ta prokleta plijesan riješi. Operem rublje i ono smrdi po plijesni kao da ga nisam oprala”,  zamolila je Mirjana.


Svi koji mogu i žele pomoći da ovoj obitelji u kuću unesu dašak Božića, mogu to učiniti tako da se jave izravno majci Mirjani na broj mobitela: 095 521 49 85­­­.


Komentari