Petek pokazao dokumente inspektora o Jakuševcu: ‘Zadnji čavao u lijes Tomaševićevu sustavu’

Renato Petek (Foto: Facebook)

SDP-ov gradski zastupnik, Renato Petek, je u ponedjeljak na Facebooku objavio status u kojem se ‘obrušio’ na gradonačelnika Tomislava Tomaševića i gradsku tvrtku Zagrebački holding, odnosno Podružnicu Čistoća.

Naime, objavio je službeni dokument Državnog inspektorata u kojem se navodi da je je tijekom godinu i pol dana, za vrijeme Tomaševićevog mandata, nepropisno odlagan otpad na Jakuševcu.

“Zagrebački holding godinu i pol dana kršio zakon odlažući otpad nezakonito na Jakuševačko brdo, istovremeno gradeći sustav protivno izdanoj dozvoli i zakonu”, piše Petek.

‘Prekršili dva zakona’

“Iz objavljenih dokumenata proizlazi sljedeće: Državni inspektorat je dana 28. veljače 2024. godine obavijestio Zagrebački Holding o podnošenju optužnog prijedloga zbog kršenja Zakona o gradnji, jer je kao vlasnik / investitor obavljao gradnju protivno izdanoj dozvoli”, navodi Petek.

“Državni inspektorat je utvrdio prekršaje i pokrenuo optužne prijedloge protiv ljudi pod Tomaševićevom palicom u Holdingu jer su nepropisno odlagali otpad na odlagalište Prudinec – Jakuševec kršeći Zakon o gospodarenju otpadom te Zakon o gradnji”, napisao je gradski zastupnik i dodaje da su prekršaji počinjeni tijekom 2022. i 2023. godine, netom prije odrona u studenom i prosincu prošle godine.


Ističe i da sustavom otpada koji je uveo Tomašević profitiraju isključivo privatnici.

Tomašević potpisao ugovor težak 206 milijuna eura: Evo u što će se novac investirati

‘To je fijasko!’

“Otpadom se u Zagrebu ne gospodari već postupa do sada, a jedino profitiraju privatnici koji zarađuju više nego ikada! Ovim je slučajem zabijen i zadnji čavao u lijes Tomaševićevu ‘sustavu gospodarenja’ otpadom. To je fijasko! Tko će više moći vratiti povjerenje da sustav funkcionira, jer je Tomašević je upropastio veliku priliku da poboljša sustav koji je naslijedio?”, smatra Petek koji dalje ističe da gradonačelnik sam nije poštovao zakonske odredbe dok je građanima prijetio novčanim kaznama.

“Osim što nije i neće zatvoriti odlagalište Jakuševec, Tomašević ga je pretvorio u klasično smetlište jer je na njemu miješao otpad što je zakonom strogo zabranjeno! Istovremeno, dok je Holding kršio zakon, građanima je Tomašević prijetio kamerama i pisao kazne ukoliko su pogrešno odložili otpad. Na sve smo ga više puta upozoravali, a on je sve negirao. Ili Tomašević laže kad ga se pita oko teme otpada ili je potpuno izmanipuliran. Nisam siguran što je po građane Zagreba gora opcija?”, pita se nezadovoljni gradski zastupnik.

Podsjetio je i da je nedavno također objavio i rješenje Odjela građevinske inspekcije Državnog inspektorata kojim je utvrđeno da Holding na Jakuševcu gradi sustav otplinjavanja protivno Zakonu o gradnji, izdanoj dozvoli i glavnom projektu.

Renato Petek ozbiljno optužio Tomaševića da skriva informacije o odronu na Jakuševcu, evo što mu je on odgovorio

‘Optužni prijedlog protiv Davora Vića’

“SDP Grada Zagreba na sjednici Gradske skupštine u svibnju o.g. zatražio od gradonačelnika dokumente svih inspekcija u sustavu Državnog inspektorata, što je gradonačelnik i učinio nakon roka, tek po završetku sjednice Gradske skupštine, jer je znao da bi objavom prije sjednice pretrpio veliku politiku štetu. Osim toga, manipulirao je cjelokupnu hrvatsku javnost podacima i ‘činjenicama’ o nalazima inspektora zadnjih nekoliko mjeseci, kako ne bi pretrpio štetu na izborima za Sabor i Europski parlament”, tvrdi Petek.

Nadalje, ističe i kako je još u siječnju ove godine, Služba za zaštitu okoliša i vodopravne inspekcije Državnog inspektorata uručila obavijest o podizanju optužnog prijedloga voditelju Podružnice Čistoće , Davoru Viću, zbog kršenja Zakona o gospodarenju otpadom jer su u razdoblju od 16. 05. 2022. do 22. 11. 2023. godine pošiljke otpada koje po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu odlagane na odlagalištu otpada.

“Podsjećam da se protiv rješenja o kršenju zakona Holding nije žalio ili pokrenuo spor, čime su prihvatili argumente i zaključke inspekcijskih nadzora”, zaključuje Renato Petek.


Komentari