Pazite na novu prijevaru na mobitelima: ‘Odmah to obrišite i nemojte odgovarati’

Mobitel, ilustracija (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je upozorenje o novoj vrsti prevare, odnosno ‘phishing’ kampanji koja je u tijeku i to putem elektroničke pošte.

Naime, radi se o tome da se pošiljatelji lažno predstavljaju kao zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut ‘pravni postupak’ zbog dječje pornografije na internetu.

Također, putem lažne obavijesti od građana se traži odgovor u roku od 48 sati ili će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak.

Primjer lažnog dopisa (Foto: MUP)

Korisni savjeti

S obzirom na to, iz Ministarstva poručuju da je spomenutu poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati te da građani ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

Podsjetimo, nedavno smo izvijestili i o prevari vezanu uz portal e-Građani. “Prevaranti šalju SMS u kojem tvrde da ‘imate pravo na povrat poreza.’ U poruci je uključen i link koji vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani. Ako dobijete takav SMS, nemojte kliknuti na link i nipošto ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken”, dio je poruke koju je Erste banka poslala svojim korisnicima.


Iz banke upozorili na prevaru vezanu uz portal e-Građani: ‘Ne klikajte na to’


Komentari