PAKLENO VRUĆ DAN! Uoči vrhunca toplinskog vala: Najviša dnevna temperatura penjat će se do 36 stupnjeva!

Toplinski val u Zagrebu (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Vrhunac toplisnkog vala očekuje se u subotu za koju je izdan crveni meteolaram zbog izrazito velikih vrućina. Danas pak nas očekuje još topliji dan od prethodnog. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda petak će biti sunčan i vruć.

Foto: DHMZ

Jutarnja temperatura kretat će se oko 16 stupnjeva, dok će dnevni maksimalac biti 37 stupnjeva. Vruće vrijeme nastavit će se sve do nedjelje, stoga je važno kloniti se izravnog sunca u trenutku kada je zračenje najjače između 10 i 17 sati, redovito piti vodu, ali i propisanu terapiju, te se držati hlada.

“Većini ljudi je od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje ljudi. Upravo tom aspektu treba pridati posebnu pozornost. Savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost, praćenje vremenskih upozorenja i biometeorološke prognoze. Manjak oborine i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, se nažalost nastavljaju. Posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara raslinja kojima također svjedočimo posljednjih dana”, priopćili su iz DHMZ-a o novom toplinskom valu.


Komentari