OVOG ROKA NAKON KRAJA EPIDEMIJE MORATE SE DRŽATI: Na ovo obratite pažnju, mogli biste skupo platiti!

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Epidemija koronavirusa od 11. svibnja i službeno je završila! Vlada je prihvatila prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i proglasila kraj epidemije.

EPIDEMIJA JE STVAR PROŠLOSTI: Kraj je epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!

Osim što će se neke epidemiološke mjere sada potpuno ukinuti, kraj epidemije znači i još jedno – više nema čekanja za obnovu isteklih dokumenata.

Za vrijeme trajanja epidemije osobne iskaznice, vozačke dozvole i putovnice nije bilo potrebno produljivati kako bi se izbjegle gužve i širenje zaraze po policijskim upravama, a ranije je MUP otkrio i što će uslijediti nakon proglašenja kraja epidemije.

Ono na što su upozorili jest da će se sada dokumenti morati produžiti u roku od 30 dana. U veljači ove godine MUP je otkrio da je u protekle tri godine, točnije od početka epidemije, isteklo 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačke dozvole.

“Izmjenama Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.


Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava”, poručuje MUP.

Ministarstvo je podsjetilo i da se nepregledni redovi i stajanje u redu može izbjeći korištenjem mobilne aplikacije eRedomat. Za podnošenje zahtjeva za nove isprave kroz eRedomat može se rezervirati mjesto u redu čekanja.

Termini se mogu rezervirati za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta.

Inače, kazna za ne podnošenje zahtjeva za novu osobnu iskaznicu u roku iznosi 60 eura, a za isteklju vozačku 130 eura.


Komentari