‘OVO VIŠE NEMA SMISLA’ Zagrepčani zgroženi najavom novog udarca na džep: ‘Zakaj sve mora ići preko naših leđa?’

Zaposlen je velik broj komunalnih radnika (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Nakon što je završen štrajk Čistoće, ili kako su ga nazvali sami radnici – bunt, ostali su samo pregovori oko šest zahtjeva. Od ukupno 11, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odmah je uvažio pet zahtjeva.

Dok će se o preostalima još pregovarati, više od 50 posto radnika tražilo je izjednačavanje koeficijenata i povećanje plaća.

Kako je Tomašević rekao da viša cijena odvoza otpada nije isključena, jer nekako se mora podmiriti dodatan trošak plaća radnika, stvorila se lavina reakcija Zagrepčana. Na društvenim su nam mrežama otrkili što o tome misle.

“Zakaj sve mora ići preko leđa građana? Poskupljuje sve, ali ionako sve mi plaćamo, a oni, gradska vlast, se češeju i ništ ne delaju osim kaj se prenemažu”, opisala je svoje viđenje situacije jedna Zagrepčanka.

“Ma naravno, sve natovariti na grbu nama jadnicima. Nema što nije poskupilo, a plaće iste pa iste. Ovo više nema smisla”, ogorčena je čitateljica.


“Snježnu kraljicu istopite u plaće čistačica i čistača”, šaljiv je jedan gospodin u komentarima.

“Zbog čega bi ispaštali mi ostali koji isto radimo za male plaće? Neka u Čistoći uhljebima smanje plaće, a ne preko leđa naroda”, jedan je od komentara.

(FOTO) ZASUKAO RUKAVE! Pogledajte kako Tomašević čisti smeće s radnicima Čistoće

Mnogi građani smatraju kako bi se dodatna potrebna sredstva trebala uzeti iz gradskog proračuna, a ne iz džepa Zagrepčana.

“Radnicima treba povećati plaće iz gradskog budžeta, a ne na teret građana od kojih su mnogi puno veća sirotinja i s manjim prihodima od radnika Čistoće”, mišljenje je čitateljice. “Grad ima svoj budžet, pa neka plati. To je njihova nadležnost”, slaže se njena sugrađanka.

”Veće plaće nisu dužnost građana nego države ili grada”, smatra čitatelj.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Zagreb ima najveći prirez. Zašto bi građani dodatno plaćali? Onaj tko upravlja Gradom Zagrebom ne upravlja na način dobrog gospodara”, smatra Zagrepčanka.

“Zagreb ima i prirez, to je već kao nekadašnji samodoprinos i ne vidim razloga da građani Zagreba i dalje snose i jedan cent povećanja. Gospoda u uredima neka se prime posla za koji su rekli da su stručni, a ne i dalje ne raditi ništa i prebacivati lopticu na prethodnike, i tako godinama”, oglasio se u komentarima jedan čitatelj.

‘CIJENA ĆE OVISITI O PREGOVORIMA S ČISTOĆOM’ Tomašević komentirao moguće poskupljenje komunalnih usluga

Još je jedna naša čitateljica spomenula prirez. “Prirez koji plaćamo je dovoljan za mnoge gradske troškove koje još naknadno plaćamo. Čistoća može zaraditi na prodaji razdvojenog otpada, plastike, papira metala, komposta. Racionalizacijom troškova se puno postigne”, pojasnila je svoj stav.

Dio građana pak smatra da se rebalansom gradskog proračuna može pronaći novac za radnike Čistoće. “Sredstva koja grad daje udrugama koje uostalom služe samo za promicanje svojih interesa, treba usmjeriti za povećanje plaća radnicima, a računi za komunalije ostaju isti”, predlaže čitateljica. “Neka ukine udruge pa će bit’ para”, slaže se stanovnik grada. “Manje financiranja kojekakvih udruga i sekti pa će biti za veće plaće”, još je jedan komentar.

Foto: Zeljko Puhovski/ CROPIX

Dio građana je skeptičan oko tvrdnje da nema novca da se podmiri povišenje plaća radnika, bez da se povisi naknada za odvoz smeća.

“I bez podizanja cijena ima novca za njihove plaće. To je samo taktika”, misli čitatelj, a sličan stav ima i njegova sugrađanka. “A kad je bilo koje poskupljenje išlo u korist zadnje karike u lancu? Ni prodavači nemaju veće plaće a sve je poskupjelo. Ima Holding novaca.”

Smatraju oni i kako već sad previše plaćaju, ali da je rast cijena nešto što je neminovno.