Ovo su najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj: Za mnoge imaju posebna značenja

Dječak se igra u vrtiću, ilustracija (Foto: Freepik)

Tradicionalna imena u hrvatskoj kulturi popularna su već desetljećima, a radi se o simbolima religijske baštine koji imaju duboka značenja i odražavaju vrline, povijest ili moralne vrijednosti.

Naime, 2023. godine u Hrvatskoj se rodilo 650 dječaka koji su dobili ime Luka, čime je to ime potvrdilo status najpopularnijeg muškog imena u zemlji. Također, prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 310 djevojčica koje su dobile ime Marta, čime je to postalo najčešće žensko ime.

Prema podatcima Ministarstva pravosuđa i uprave, najpopularnija tradicionalna muška imena u Hrvatskoj su Luka, Jakov, David, Toma i Petar, dok su ženska Marta, Sara, Eva, Ana i Marija.

Dječak se igra, ilustracija (Foto: Freepik)

Popularna ženska imena

Marta – Ime Marta ima hebrejsko podrijetlo, a znači gospođa ili gospodarica. U Bibliji se Marta spominje kao Lazarova sestra.

Sara – Sara, odnosno u originalu Saraj ili Sarah, prevedeno s hebrejskog, znači: ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; sveta majka.

Eva – Ime Eva je latinski oblikimena Hawwah i standardni biblijski oblik na nekoliko europskih jezika. Biblija se općenito smatra najstarijim pisanim izvorom za ime Eva. U židovskoj i kršćanskoj tradiciji svi znamo Evu kao prvu ženu, koju je Bog stvorio iz Adamovih rebara.


Ana – Ime potiče iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korena h-n-n, u značenju “milost, zahvalnost” , što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo “Anna”.

Marija – Osim što je ime Marija nosila Isusova majka, tumačenja ovog imena ima nekoliko. Prema jednom od njih, ime je izvedeno od egipatske riječi mry, što znači voljena, točnije, od Boga voljena.

Popularna imena za djecu (Foto: Pixabay)

Popularna muška imena

Luka – Luka dolazi iz grčkog imena Loukas, što znači “iz Lukana” (regija u Italiji). Sveti Luka je bio autor trećeg evanđelja i Djela apostolskih, te poznat kao liječnik i povjesničar.

Jakov – Jakov je ime hebrejskog podrijetla koje u prijevodu znači Bog štiti, a često se javlja i u drugim jezicima. Jakov, također poznat kao Izrael, bio je praotac izraelskog naroda. Bio je sin Izaka i Rebeke, te brat blizanac Ezava. Jakov je imao dvanaest sinova koji su postali vođe dvanaest plemena Izraela.

David – David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela. Kralj David rođen je u Betlehemu kao sedmi i najmlađi sin Betlehemca Jišaja. Pripadao je Judinom plemenu. Bio je pastir, a izrastao je u lijepog, stasitog, hrabrog, mudrog mladića. Postao je vješt svirač. Bio je dječak kad ga je prorok Samuel pomazao za kralja i prorekao mu da će on postati kralj nad Izraelom.

Toma – Toma dolazi iz aramejske riječi “t’oma” što znači “blizanac”. Toma, poznat kao “nevjerni Toma”, bio je jedan od dvanaest apostola. Poznat je po sumnji u Isusovo uskrsnuće dok ga nije vidio vlastitim očima.

Petar – Ime Petar dolazi iz grčke riječi “petrus” što znači “kamen” ili “stijena”. Petar je bio jedan od Isusovih najbližih učenika i često se smatra vođom apostola. Isus ga je nazvao “stijenom” na kojoj će sagraditi svoju crkvu.

Ova imena Zagrepčani najviše vole dati bebama: Jedno je i dalje na vrhu


Komentari