Ovo meso rijetki imaju priliku probati: Jedina farma na svijetu radi ovakvu hranu

Hemp Histrica (Foto: Hemp Histrica)

U mjestu Murari nedaleko Motovuna nalazi se poljoprivredna farma Hemp Histrica na kojoj se provodi inovativna poljoprivreda. Na šest hektara površine pokrenuta je proizvodnja industrijske konoplje, koja se inače danas koristi u različite svrhe, od farmaceutike do gastronomije.

Uz uzgoj i preradu industrijske konoplje, na farmi Hemp Histrica uzgaja se i kamilica te na još deset hektara i rajčica što se odvija u kooperaciji s Podravkom. No, zanimljivo je kako uz biljke i povrće na farmi žive istarski i dalmatinski magarci, istarsko govedo boškarin te goveda Black Angus ili Crni Angus i to 62 grla (50 telca koji su u sustavu krava tele) dok ostatak crnih angusa ide u tov. Ta su grla u Istri poznata pod nazivom Green Angus. Sada je treća godina prvog matičnog stada te vrste goveda koje se uzgaja u Istri.

S obzirom da je goveđe meso iznimne kvalitete, u suradnji sa chefom Davidom Skokom pokrenut je projekt afirmiranja upotrebe konoplje u gastronomiji. Napravljeno je nekoliko jela koja povezuju autohtone istarske sastojke i konoplju pod nazivom Murari Green Angus projekt, koja su predstavljena u vinariji Tomaz. Svojevrstan je to nastavak prethodnog projekta provedenog u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kada su na tržište plasirani suhomesnati proizvodi od boškarina s konopljom.

Hemp Histrica

Jedinstvena farma Black Angus goveda

Zašto su se vlasnici tvrtke Hemp Histrica odlučili na uzgoj Black Angus goveda? Direktorica tvrtke Hemp Histrica Rafaela Babić je istaknula kako su vlasnici sami išli birati goveda na licenciranu farmu u Irsku nakon čega su goveda transportirali u Istru.

Hemp Histrica

“Sada s ponosom možemo istaknuti da je riječ o najvećoj farmi Black Angusa u Istri koje mi nazivamo Green Angus, i o jedinoj farmi na svijetu koja je u prehranu svojih goveda uvela konoplju. Imamo dvjestotinjak grla goveda, od toga su većinom Black Angusi, a imamo i istarske boškarine i magarce s kojima smo prvobitno krenuli. Briga o našim životinjicama ne pada nam teško. Uz standardnu prehranu, većinski dio nadohrane goveda radimo s konopljom, a to se, prema prvim analizama pokazalo jako pozitivno. Naime, ima veliki utjecaj na kvalitetnu i nutritivnu vrijednost mesa”, rekla je Rafaela Babić.

Dodala je kako je idejni začetnik cijelog projekta i stručni savjetnik Karlo Kovačić, a riječ je i o projektu na svjetskoj razini jer, koliko znaju, nitko u svijetu goveda ne hrani konopljom.


Hemp Histrica

“Krenuli smo s idejom da pokušamo revitalizirati stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo s konopljom razvijati gastronomiju. Uključivanjem konoplje u prehranu grla pokušat ćemo dobiti veću koncentraciju omega 3 masnoća te time uvelike povećati kvalitetu mesa. S obzirom da konoplja ima veliki proteinski udio u biomasi, utjecat ćemo na sam razvoj strukture mesa. Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso”, rekao je Kovačić.

Ova svjetska priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramoriranost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus. Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima.

Hemp Histrica

Uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Cijeli projekt i podršku od samoga početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova steakova.

Kao što je prethodno rečeno, u vinariji Tomaz chef David Skoko pripremio je večeru od četiri slijeda s ciljem sljubljivanja steakova Black Angusa s vinima vinarije Tomaz. Prvi slijed bio je Green Frikando sa skutom u kombinaciji s laganim pjenušcem Pier blanc de noir. Zatim je slijedio Green Denver steak s fažoletima koji je nadopunjavao delikatni Rose teran Flaminio 2023. Green Pikanja s radičem i teran Barbarossa 2020 bili su treći slijed, a večera je završila Green Entractom s melanzanom i teranom Superior 2020. Meso je bilo pripremljeno na vrlo jednostavan način i u svojim prirodnim aromama.

Hemp Histrica

“Ovo je jedan korak prema naprijed, nikad još realiziran. Omogućavanje konoplji da svojim konzumentima pruži svoj maksimum kroz pozitivne masnoće u mesu. Ja sam samo zagrebao po površini ovog projekta, a osim ove pretpremijere kušanja, ovo se meso još uvijek u restoranima nigdje na svijetu nije pojavilo”, istaknuo je Skoko.

Hemp Histrica

Ovo je samo početak priče o povećanju kvalitete mesa i čvrsti korak prema mijenjanju gastronomske ponude u Istri i ostatku Hrvatske, a Hemp Histica postala je pravi svjetski pionir u otkrivanju uključivosti konoplje u unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda.

*Tekst je nastao u okviru projekta ”Zelenim koracima do zaštite okoliša” kojeg je financijski podržala Agencija za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


Komentari