Ovaj doktor spasio je živote stotinama hrvatske djece: ‘Da nije bilo njega, vjerojatno bi bila pod zemljom’

Bill Novick sa svojim pacjentima (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Američki pedijatar i kardiokirurg dr. Bill Novick posjetio je Zagreb, točnije pacijente koji su danas živi i zdravi zahvaljujući njemu. Naime, upravo je on godinama bio slamka spasa za djecu iz Hrvatske s urođenim srčanim manama.

U zagrebačkom hotelu Antunović okupilo se oko 40-tak pacijenata iz raznih dijelova Hrvatske, kako bi zahvalili svjetski poznatom američkom dječjem kardiokirurgu.

“Ako me pitate što je moj najveći životni uspjeh i što bih ponovio da se ponovno rodim, to su ovi ljudi ovdje”, rekao je poznati doktor.

Bill Novick sa svojim pacijentima (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Preko 600 operacija

Novick je u Hrvatsku došao kako bi obilježio tridesetu obljetnicu angažmana koji je utjecao na razvoj pedijatrijske kardiologije i dječje kardiokirurgije u zagrebačkom KBC-u Rebro.

Prema pisanju medija, svjetski poznati kirurg od 1993. do 2003. uspješno je operirao 634 djece u Hrvatskoj, u doba kada su komplicirane operacije djece sa srčanom manom u Hrvatskoj bile neizvedive jer nije bilo ni stručnjaka ni adekvatne aparature.

“Da nije bilo njega ja bih najvjerojatnije sad bila pod zemljom jer imala sam tešku srčanu grešku koju naša 2 doktora nisu mogla prepoznati”, kazala je Anđela Čorić za HRT.


“Zbog njega sam ostao živ, poslije njega sam imao još jednu operaciju i to je prošlo super, rekao je Nino Aničić.

Zagrebački KBC Zagreb postao je jedini centar u regiji koji radi transplantacije srca kod djece, a značajno je podignut i broj operacija urođenih srčanih grešaka.

Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika u borbi protiv opake bolesti


Komentari