Ova zima mogla bi biti totalna koma, gripa plus novi val koronavirusa, svjetsku javnost alarmira američki znanstvenik

Foto: Screenshot/YouTube

U Hrvatskoj je, zaključno s 12. travnja 2020. godine, službeno registrirano ukupno 59 652 oboljelih od gripe, od kojih je 107 prijavljeno tijekom 15. tjedna 2020. godine (napomena: nedostaje izvještaj za Splitsko-dalmatinsku županiju), izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Ovaj daljnji pad novooboljelih od gripe ukazuje da se nalazimo u završnoj fazi epidemije gripe u sezoni 2019/2020.”, zaključili su te naveli kako oboljele bilježe u gradu Zagrebu, Krapinsko zagorskoj, Istarskoj i Sisačko moslavačkoj županiji. S obzirom na veličinu stanovništva, najveća stopa oboljelih zabilježena je na području Sisačko moslavačke županije. 

S druge strane, suočavamo se i s virusom COVID-19 od kojeg trenutno boluje 1950 osoba. No, ovogodišnja situacija s koronavirusom i gripom mogla bi se ponoviti i ove zime, naveo je direktor CDC-a, Američkog centra za prevenciju bolesti, Robert Redfield.

“Postoji velika mogućnost da će novi val koronavirusa u zimi biti puno teži od ovog kroz koji upravo prolazimo”, kazao je za Washington Post.

“Imat ćemo epidemiju gripe i epidemiju koronavirusa u isto vrijeme”, zaključio je.



Komentari