Ova imena Zagrepčani najviše vole dati bebama: Jedno je i dalje na vrhu

(Foto: Rene Asmussen/Pexels)

Šesto izdanje publikacije Zagreb u brojkama donosi pregršt zanimljivih statistika o metropoli, poput najviše temperature u 2022. godini, prosječne starosti stanovnika, broja upisanih studenata…

Publikacija sadržava podatke i pokazatelje iz sedam cjelina: Geografski i klimatski podaci, Stanovništvo, Kultura i razonoda, Obrazovanje, Gospodarstvo, Prijevoz, Politika i javna uprava te povijesnu retrospektivu Grada Zagreba.

Zagrepčani se prisjetili kultnih mjesta kojih više nema: ‘Tamo je svaki vikend bio lom’

Prema podacima objavljenima u publikaciji, najčešće žensko ime u Zagrebu u 2022. godini bilo je Mila – čak 151 djevojčica je dobila to ime. Na drugom je mjestu Lucija, a slijede Mia, Nika i Eva. Što se, pak, muških imena tiče, ime Luka dobio je 271 dječak, a slijede David, Jakov i Petar, dok peto mjesto dijele Fran i Toma. Luka je, inače, već godinama najpopularnije muško ime.

Publikacija sadrži brojne zanimljive podatke o glavnom gradu (Foto: Zagreb u brojkama)

Najmanja gradska četvrt je Donji grad, a u njoj živi 4,1 posto ukupnog broja stanovnika grada Zagreba. Najveća četvrt je Sesvete s 9,2 posto od ukupnog broja stanovnika. Inače, Zagreb ima 17 gradskih četvrti, a Donji grad ima i najveću gustoću stanovništva – čak 10.346,4 stanovnika po četvornom metru.


Najviša temperatura zraka u 2022. godini izmjerena je 23. srpnja te je iznosila 38,8 Celzijevih stupnjeva. Najveći minus zabilježen je 25. siječnja, kad je izmjereno -8,6 stupnjeva.

Značajno porastao broj razvoda

Zagreb je 2022. godine imao 767.445 stanovnika, što je 19,9 posto stanovništva Hrvatske. Od toga su 53,1 posto bile žene.

Zagreb ima 48 parkova (Foto: Tomislav Krišto/CROPIX)

U istoj godini, u metropoli je sklopljeno 3.668 brakova, što je pad od 0,1 posto u odnosu na godinu prije. Broj razvoda se, pak, značajno povećao – u 2022. godini razvelo se čak 1.184 parova, što je porast od 15,7 posto u odnosu na godinu prije.

Prosječna starost muškarca u Zagrebu je 40,9 godina, a prosječna starost žene 44,8 godina. Očekivano trajanje života muškarca je 76,1 godina, a žene 81,5 godina.

Publikacija otkriva i da je posjećenost kazališta Grada Zagreba u 2022. godini porasla 69,6 posto u odnosu na godinu prije. Zabilježeno je i da grad ima 800 dječjih igrališta te 48 parkova.

Zagrepčani oko jedne stvari složni: ‘Da niste razmaženi, ne bi bilo problema’


Komentari