Otkriveno gdje je ‘nestao’ vozač vlaka koji se jutros pokvario: ‘Ispričavamo se putnicima’

Glavni zeljeznicki kolodvor (Foto: Josip Bandic / CROPIX)

Kod Botaničkog vrta u Zagrebu jutros se odvila nesvakidašnja scena. Vlak iz smjera Zaprešića zaustavio se na pruzi kod Botaničkog vrta. U vlaku je bila velika gužva i nije bilo klima. Kako nam javlja jedna čitateljica, vozač je otvorio samo prva vrata i izašao bez ikakve obavijesti putnicima.

Svi putnici krenuli su se gurati prema izlazu, a zatim su morali skakati pola metra na kamenje. Prema riječima čitateljice, putnici nisu vidjeli gdje je vozač otišao. Imali su dojam kao da je jednostavno “nestao”. Kako bi došli do Glavnog kolodvora morali su pješačiti preko četiri kolosijeka, a za to vrijeme iz drugog smjera su prošla dva vlaka.

Zatražili smo Hrvatske željeznice da nam obrazlože kako je došlo do incidenta, a oni su nam promptno odgovorili. “Prije svega ispričavamo se putnicima vlaka 8017. Danas je tijekom vožnje vlaka 8017 (Harmica 7.01 – Zagreb GK 7.40) pred ulaznim signalom Zagreb Glavnog kolodvora došlo do kvara jedne garniture u dvostrukom sastavu vlaka”, opisali su.

Zagreb Zapadni kolodvor (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Izašao je na prva vrata

“Zbog kvara prestao je raditi i klima-uređaj. Strojovođa je izašao na prva vrata kako bi pokušao otkloniti kvar, a putnici su samoinicijativno krenuli izlaziti na prva vrata. Od Zagreb Glavnog kolodvora putnici su prevezeni vlakom 8021 (Zagreb GK 8.12 – Dugo Selo 8.43).

Vlak koji je ostao u kvaru povučen je manevarskom lokomotivom na peron i upućen na popravak”, objasnili su razvoj događaja.

Dakle vozač koji je “nestao”, u stvari je jednostavno otišao pokušati popraviti kvar, a putnici su ga zatim izgubili iz vida te dobili dojam da je otišao.


Izgorio restoran Apetit u Zagrebu: Gorjelo 250 metara četvornih, s vatrom se borila 24 vatrogasca

Problemi u HŽ-u

Problemi u Hrvatskim željeznicama nisu tajna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira velika ulaganja kako bi unaprijedilo pruge i vozni park. U veljači su objavili da je Republika Hrvatska osigurala sredstva iz Europske investicijske banke (EIB-a).

Prvi dio zajma iznosi 400 milijuna eura od ukupno planiranih 900 milijuna eura. Ovaj novac će se koristiti za projekte poboljšanja željezničke infrastrukture i putničkog prijevoza, uključujući obnovu oko 500 kilometara lokalnih i regionalnih pruga te 30 kolodvora i stajališta.

“Sredstva iz ovog zajma omogućit će nam daljnje investicije u željezničku infrastrukturu, u svrhu obnove i izgradnje lokalnih i regionalnih pruga, odnosno dijelova mreže koje ne možemo financirati bespovratnim sredstvima, budući da se ne nalaze na europskim koridorima”, tad je rekao potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.

 

 


Komentari