Otkrili što u Zagrebu rade s ćevapima: ‘Tako varaju goste’

Ćevapi. Ilustracija. (Foto: Tom Dubravec/CROPIX)

Mnogim Zagrepčanima ćevapi su visoko na listi popisa omiljenih jela, a dostupni su na brojnim mjestima. Ipak, različiti restorani nude ćevape drugačije kvalitete, dok neki restorani koriste i trikove kako bi prošli jeftinije.

Metode kojima je služe restorani koji žele proći jeftinije objasnio je gastronomski portal Kult plave kamenice. Naime, radi se o tome da većina hrvatskih pečenjari navodi da su im ćevapi i pljeskavice od stopostotnog junećeg mesa, no to često nije tako.

Također, objašnjavaju da restoranima takva praksa prolazi jer u ćevape dodaju sastojke koji uopće nisu meso. Takve trikove pojedini restorani koriste kako bi povećali porcije, a istovremeno smanjili troškove.

@zagrebinfo Reci nam odakle si, bez da kažeš odakle si. 🌅🏖️🛳️ #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #viral #viraltiktok #voxpopuli #funny #interesting ♬ original sound – zagreb.info

Navode lažne sastojke

Nadalje, posebno je problematično kada objekti navode lažne sastojke u hrani, čime varaju goste. Česta praksa je da restorani govedinu miješaju sa svinjetinom koja je jeftinija vrsta mesa. Sukladno tome, neke roštiljarnice peku proizvode od miješanog mesa, iako na jelovniku navode da su od čiste junetine.

Osim toga, neke pečenjare u ćevape i pljeskavice dodaju soju koja je neutralna, ali povećava volumen ćevapa. Teško ju je prepoznati te će jelo zbog nje biti zasitnije. Uz soju, praksa je da se u ćevape dodaje i kruh, odnosno prethodno namočene lepinje kako bi ćevapi bili rahliji.


Pored dodavanja različitih sastojaka, praksa kod nekih je i da se mljeveno meso zamrzava više puta. Pojedini objekti odmrzavaju meso dva ili tri puta. Ipak, lokali kojima je stalo do kvalitete proizvoda ukinuli su ovi praksu koja narušava kvalitetu hrane.

Znanstvenici najavili riskantno razdoblje za zdravlje: Posebno ugrožena jedna skupina


Komentari