OSNOVNOŠKOLCI U UNIFORMAMA: Nastavnici: ‘Krovovi nam prokišnjavaju, treba prvo uložiti u škole!’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uniforme u školama izazivaju polemike.

Gradonačelnik Milan Bandić preporučio je da se u zagrebačke osnovne škole uvedu uniforme. Neki roditelji ovu preporuku su dočekali “na nož” jer vjeruju da će se tako ograničiti prava djece, dok se drugima ideja sviđa.  A što o svemu misle nastavnici koji ujedno i najbolje poznaju situaciju u zagrebačkim školama?

U Facebook grupi “Nastavnici org.” pokrenula se rasprava na tu temu, a nastavnici su jasno iznijeli svoja mišljenja. Osim komplikacija do kojih će doći prilikom realizacije ove Bandićeve ideje, problem leži i u činjenici da mnogim zagrebačke škole u katastrofalnom stanju zbog čega uniforme trenutno nisu prioritet.

“Treba prvo uložiti u škole,popraviti krovove,staviti fasade i nove prozore,da ne govorim da su učenici u boravku čitav dan, a na raspolaganju im je komadić betona i 2 stabla. Pratimo prognozu i zahvalni smo na svakom danu bez kiše jer ih možemo malo izvesti van,a tek povremeno imamo slobodnu dvoranu.Koliko sam već lopti i užadi za preskakanje nakupovala od svoje plaće jer mi je već neugodno vući roditelje za rukav i moliti da kupe loptu,papir za crtanje ili nešto što nam je potrebno. Još je nama ok,kad vidim i čujem kako neke druge škole jedva funkcioniraju.U jednom kvartu škola ima samo staru ploču i kredu, a u susjednom kvartu super moderna škola sa pametnim pločama,projektorima i ne znam čime sve ne.Još kad si zamislim svoje prvašiće boravkaše čitav dan u uniformi tamo u kasno proljeće,užas!Ima trenutno bitnijih i hitnijih stvari od školskih uniforma,za to ima vremena.”, obrazložila je problematiku Danijela.

Niz problema koji će se stvoriti

Svoju odluku o povratku uniforme u školske klupe Grad je obrazložio željom da se “učenici osjećaju prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolaze te da se, umjesto skupom i markiranom odjećom, ističu samo svojim trudom, sposobnostima, dobrim ocjenama i rezultatima. ” No, nastavnici ističu da je eventualna diskriminacija stvar roditeljskog odgoja, a ne učitelja. Pitanje je i koliko će uniformi školarci dobiti te kako će se sankcionirati njezino nenošenje u školu. Kako navode, borbu konstantno vode i sa školskim šlapama.

“Ja sam apsolutno protiv! Ako dobiju po jednu uniformu, što ako se zaprljaju i ne stignu oprati? Što kad netko ne dođe u uniformi? Opet ćemo morati smišljati opomene, kazne, natezati se s učenicima i roditeljima…”, navodi Sanela.


Učitelji ističu da je potrebno osigurati dovoljno kompleta uniformi za cijeli radni tjedan. Ipak, ukoliko Grad i uspije osigurati dovoljan broj kompleta, nameće se čitav niz problema koji će pasti “na leđa” nastavnika.

“Ne bi li bilo efikasnije da svaka škola provodi dobro osmišljen program za razvijanje empatije, a novac za uniforme utrošiti pametnije – rad u jednoj smjeni, razne aktivnosti, oprema škola…”, predložila je Sonja način za efikasnije i trajnije rješavanje eventualnih diskriminacija unutar škola.

Što vi kažete? Jesu li uniforme dobra ili potpuno promašena preporuka?

>>>ZA I PROTIV: Dio roditelja ustao protiv uvođenja uniforma u škole

>>>UNIFORME U ŠKOLAMA: Oni koji su ih nosili otkrivaju zašto su fenomenalne (FOTO)


Komentari