OPTUŽBE NA SVE STRANE! Tomašević napao pročelnika Lovrića zbog prijava protiv roditelja, on mu žestoko uzvratio!

Foto:Zagreb.ifno

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, iz platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!, danas su na konferenciji za medije pozvali na ostavku pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića.

Na to su pozvali, kako kažu, zbog činjenice da je kao pročelnik podnio prekršajne i kaznene prijave te prijave Centru za socijalnu skrb protiv roditelja koji su sudjelovali u inicijativama za sigurnost djece u školama i vrtićima nakon potresa.

Tomašević je podsjetio da se krajem prošle i početkom ove godina organiziralo niz inicijativa roditelja širom grada vezano uz sigurnost zgrada škola i vrtića nakon potresa. Tražili su da se napravi statički pregledi tih zgrada, da se učini dostupnom dokumentacija i informacije tko je napravio te preglede.

Tomašević je informirao javnost da je pročelnik Lovrić samo tjedan dana nakon razornog potresa s epicentrom kod Petrinje podnio prekršajne i kaznene prijave protiv roditelja i građana aktivnih u tim inicijativama zbog širenja lažnih vijesti te prijave centrima za socijalnu skrb. Neki roditelji su temeljem ovih prijava već bili na obavijesnim razgovorima u policiji, a neki su za prijave saznali od područnog centra za socijalnu skrb.

Kaže  da je ovo primjer nezapamćene zlouporabe institucija s ciljem zastrašivanja građana koji imaju svako pravo izražavati zabrinutost oko sigurnosti škola i vrtića te tražiti od gradskih vlasti da im predoči dokaze da su škole i vrtići sigurni za boravak djece. Naglasio je da Lovrić nakon ovog treba odmah podnijeti ostavku i izrazio očekivanje da će se tom zahtjevu za ostavkom pridružiti i druge oporbene stranke u Gradskoj skupštini.

‘Treba odmah dati ostavku’

“Nažalost, na web stranici potres.zagreb.hr gdje se nalazi pregled različitih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući vrtiće i škole, i dalje se ne nalazi nikakva dokumentacija o tome tko je i kada pregledao škole i vrtiće, i što je ustanovio, već je jedino što tamo piše “uporabljivo”, “uporabljivo s preporukom” ili “neuporabljivo”, ali se ne navodi detaljno u kakvom su točno stanju ti objekti”, rekao je Tomašević.


Naravno da Ivica Lovrić treba odmah dati ostavku, to bi bilo normalno u jednom zdravom i demokratskom društvu”, zaključila je Raukar Gamulin i pozvala DORH da istraži ovaj slučaj jer bi “Ivica Lovrić za ovu zloporabu položaja i ovlasti trebao i kazneno odgovarati”, rekla je Raukar Gamulin.

Isto tako je navela da su prekršajne prijave pravno nepismene i da ne mogu nikako proći na sudu već služe isključivo zastrašivanju.

Stigao i Lovrićev odgovor

Nisu morali dugo čekati na Lovrićev odgovor. Ističu kako je iznesen “niz neistinitih navoda”.

Ovo je njegovo priopćenje:

“Prije svega, g. Tomašević na spomenutoj konferenciji navodi kako je protiv roditelja podneseno nekoliko desetaka kaznenih i prekršajnih prijava. Gradski ured za obrazovanje podnio je ukupno 7 prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti. Kao primjer prekršajne prijave zbog širenja lažnih vijesti ističemo primjer roditelja u OŠ Dr. Ivan Merz koji je u svom mailu upućenom svim roditeljima škole iznio niz neistinitih navoda, netočnih tvrdnji. optužbi i difamacija, tvrdeći, između ostalog, da se radovi na obnovi OŠ Dr. Ivan Merz „izvode bez projektne dokumentacije“, ističući pritom da obnova škole „nije u okvirima zakona“.

Neistinite tvrdnje spomenutog roditelja vrlo su ozbiljne same po sebi, a posebice s obzirom na činjenicu da se isti u spomenutom podnesku poziva na autoritet struke tvrdeći kako „preko deset godina radim kao nadzorni inženjer građevinske struke na velikim projektima u Hrvatskoj i nisam do sada doživio tako nešto pa sam ostao šokiran“.

Ističemo kako je objekt Osnovne škole Dr. Ivan Merz obuhvaćen cjelovitom obnovom u smislu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije (NN102/20) te se obnova istog provodi sukladno svim zakonskim propisima. Štoviše, u tijeku je otvoreni postupak javne nabave za izbor izvođača građevinskih radova pod nazivom „Hitni radovi na sanaciji oštećenja nastalih u potresu na objektu Osnovne škole Dr. Ivana Merza – II. faza“ te je sva relevantna dokumentacija o obnovi škole javno dostupna u sklopu spomenutog postupka javne nabave putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske, broj objave: 2021/S F14-0004166. Unatoč tome, roditelj lažno tvrdi kako se obnova provodi bez ikakve dokumentacije!

‘Lažne vijesti o stanju škole’

Nadalje, ističemo kako je i u slučaju jedne od podnesenih prekršajnih prijava za širenje lažnih vijesti o stanju Osnovne škole Frane Krsta Frankopana ustanovljeno kako lažne vijesti o stanju škole, unatoč činjenici kako škola u pitanju uopće nije oštećena u potresu, širi osoba koja nije roditelj škole niti o stanju škole ima ikakvih spoznaja. Poučeni primjerom OŠ Jure Kaštelana, nažalost, ne možemo biti sigurni da i u ovom slučaju nije riječ o zlorabi opravdanog straha roditelja uslijed postojeće situacije te još jednom perfidnom napadu orkestriranom od strane platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! s ciljem blaćenja gradske uprave Grada Zagreba, a sve ususret nadolazećim lokalnim izborima.

Podsjećamo da je na primjeru inicijative roditelja OŠ Jure Kaštelana ustanovljeno da glavni pokretači i najaktivniji članovi spomenute inicijative roditelja uopće nisu roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana, a neki uopće nisu ni roditelji, iako su se u svim dopisima upućenima Gradskom uredu za obrazovanje, baš kao i u svojim objavama na društvenim mrežama, potpisivali i lažno predstavljali kao roditelji učenika spomenute škole(!?).

Ustanovljeno je, međutim, kako su spomenute osobe koje su se lažno predstavljale kao roditelji škole i na društvenim mrežama širili strah i paniku među stvarnim roditeljima škole, zlorabeći postojeću situaciju i njihov opravdani strah, vijećnici gradskih četvrti, članovi, simpatizeri i financijeri platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš!, što je g. Tomašević i sam priznao na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, iako je prvotno tvrdio kako je riječ isključivo u pomoći pri otvaranju i vođenju mail adrese i Facebook stranice. Izreći takvu tvrdnju, da u 2021. godini, baš nitko od roditelja učenika OŠ Jure Kaštelana ne zna otvoriti mail adresu i poslati mail, i pritom mu je potrebna pomoć člana stranke Možemo! krajnje je nevjerojatna!

‘Sve je javno dostupno i lako provjerljivo’

Ističemo kako je javno dostupno i lako provjerljivo da se iste te osobe prozvane na sjednici Gradske skupštine kontinuirano potpisuju i predstavljaju kao roditelji škole. Nadalje, čak i nakon upozorenja Gradskog ureda za obrazovanje upućenog na mail adresu [email protected] kako postoje spoznaje i dokazi da se ne radi o roditeljima škole već članovima i aktivistima platforme Možemo! s iste te mail adrese dolazi sljedeći odgovor: „Poštovani, svi koje smo naveli za uvid roditelji su učenika OŠ Jure Kaštelana kao i svi potpisnici zahtjeva“.

Pritom je, valja to naglasiti, ime članice stranke Zagreb je naš! koja uopće nije roditelj te škole, a koje je dotad, očito omaškom, kontinuirano stajalo uz spomenutu mail adresu, zamijenjeno potpisom „Inicijativa Jure Kaštelan“.

Kada je riječ o kaznenim prijavama, ističemo kako su podnesene dvije kaznene prijave i to zbog prijetnje i poticanja na ubojstvo. Naime, na društvenim mrežama u jednoj od objava tema koje je gostovanje pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, g. Ivice Lovrića, u emisiji na javnoj televiziji objavljen je komentar kojim se izravno prijeti ubojstvom i poziva na ubojstvo pročelnika Lovrića. Druga kaznena prijava, pak, odnosi se na direktnu prijetnju upućenu elektroničkom poštom Gradskom uredu za obrazovanje i pročelniku Lovriću”, stoji u priopćenju.


Komentari