Oporba ustraje u tematskoj sjednici skupštine, imaju i četiri točke dnevnog reda, ali ne i datum sjednice

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, GLAS-a, HSU-a, Klub zastupnika lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika, Gradskoj su skupštini podnijeli zahtjev za sazivanjem sjednice skupštine.

Na navedenoj sjednici oni bi htjeli razgovarati o četiri točke dnevnog reda. Tako ističu kako nije riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja građana pogođenih potresom, da se ne zna koji su razmjeri štete, a niti kako se koriste donacije te kako protječe sanacija dimnjaka.

“Predložili smo tri rješenja, jedan način je da se građanima omogući smještaj u gradske stanove. Ukoliko ih nema, Grad Zagreb treba subvencionirati najam stana na tržištu. Građani koji imaju obiteljske kuće, da im Grad preko robnih rezervi uzme kontejnere i na njihove parcele ih postavi dok se ne saniraju kuće”, kazao je Gradski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić. 

Gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zaključila je kako gradonačelnik Milan Bandić donacijama barata kao da su njegove osobne, a da se čak mjesec dana nakon potresa ne zna koliko je zgrada oštećeno te koje su obiteljske, višestambene, a koje poslovne i za javnu namjenu, posebice škole i vrtići.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević podsjetio je da su prije dva tjedna tražili tematsku sjednicu skupštine, ali nikakve reakcije gradonačelnika nije bilo. Odgovornost su prenijeli na predsjednika Gradske skupštine, Dragi Prgometu, koji, tvrde, sada ima 15 dana da odredi datum sjednice.

Dotaknuo se i raspolaganja donacija, na koje gradonačelnik, tvrdi, ako su veće od milijun kuna, nema pravo. O donacijama iznad milijun kuna odlučuje Gradska skupština.


“Želimo da se svaka transakcija s tog računa objavi u realnom vremenu na internetskoj stranici Grada”, smatra Tomašević.

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek kazao je kako svaki dan prima pozive građana koji traže adekvatnu reakciju Grada, a četvrtom točkom dnevnog reda, obvezao bi gradonačelnika da u roku od 60 dana odluče na koji će način točno pomoći onim objektima koje su statičari proglasili da se mogu koristiti.


Komentari