Oporba ‘ocijenila’ suradnju u Saboru: ‘Nisu problem niski udarci nego što nema dijaloga’

Gordan Jandroković (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Oporbeni zastupnici su povodom Dana Hrvatskog sabora u utorak ‘ocijenili’ suradnju i dijalog vladajućih s opozicijom te su uputili i kritike predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

“Što se tiče kvalitete rasprava, neki zastupnici drže određeni nivo, a neki, isto tako, drže određeni nivo za koji smatraju da će im najbolje donijeti glasove kod građana i svatko se obraća svom biračkom tijelu”, poručio je zastupnik Arsen Bauk.

Također, komentirao je i Dan Hrvatskog sabora koji se od 2020. godine obilježava na današnji dan kao spomendan, dok se do prije četiri godine obilježavao kao Dan neovisnosti. “Svim građanima koji drže do povijesnih činjenica čestitao bih današnji Dan neovisnosti. Legalist sam i zakon kaže da je danas Dan Hrvatskog sabora, ali držim i do povijesnih činjenica i ovaj dan tretiram kao Dan nezavisnosti”, poručio je Bauk.

Arsen Bauk (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

‘Problem je što nema dijaloga’

“Bilo bi mi drago da mogu građanima punim srcem čestitati Dan Hrvatskog sabora jer je važno imati Sabor u demokratski ustrojenoj državi, a još bi mi bilo draže da sam mogla čestitati Dan neovisnosti, što smo nekada na današnji dan slavili”, istaknula je zastupnica Dalija Orešković te objasnila da ju je govor predsjednika Sabora povodom današnjeg dana uznemirio.

“Ono što me uznemirilo je činjenica da je govorio o dignitetu politike i brojnim zastupnicima koji vode brigu o javnom interesu, a valjda je zaboravio da vladajuću većinu čine prebjezi, žetoni, optuženici i notorni nasilnici. Mislim da je vrijeme da netko na današnji dan kaže da Hrvatska treba novi početak, i to bez HDZ-a”, navela je Orešković.

Također, poručila je i da je nezadovoljna što u Saboru između vladajućih i oporbe nema dijaloga. “Nisu problem niski udarci nego što nema dijaloga. Možemo podsjetiti na bitne inicijative koje su dolazile s opozicijske strane, a koje je Plenkovićeva vlada svirepo odbijala samo zato što dolaze iz naših redova”, poručila je.


Milanović otkrio da nije htio ići braniti Vukovar: ‘Moji prijatelji su išli, ja nisam’

‘Svatko je svoja slika’

Dijalog vladajućih i oporbe komentirala je i zastupnica Anka Mrak-Taritaš. “Pomaka u demokraciji i radu Sabora će biti onda kad se pojedini oporbeni prijedlog prihvati. Što se tiče niskih udaraca, svatko je svoja slika, svatko kroz način na koji govori i radi pokazuje što misli o politici i koju poruku šalje građanima”, mišljenja je.

Također, Mrak-Taritaš poručila je da smatra kako nije bilo ni mjesto ni vrijeme da predsjednik Sabora velik dio svog govora na današnji dan posveti temi Ukrajine, odnosno domaće situacije koja se tiče odluke oko koje se Vlada ponovno sukobila s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem jer nije dao suglasnost za slanje hrvatskih vojnika u NATO misiju obučne potpore Ukrajini.

Njezino mišljenje dijeli i zastupnica Sandra Benčić. “Govor predsjednika Sabora bio je, pretpostavljam, naručen od premijera, koji mu je sjedio s desna i cijelo vrijeme kimao glavom. Smatram da nije bilo primjereno toliki dio govora posvetiti pokušaju neprimjerenog utjecaja na saborske zastupnike oko toga kako će oko neke točke glasati”, poručila je Benčić.

Nikola Grmoja (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

‘Naš Sabor tu je još i dobar’

“Priča oko Ukrajine nema veze s danom hrvatske državnosti i zapravo je suprotna jer nama nitko nije pomogao, nismo dobivali milijarde za obranu Hrvatske, nitko nije u parlamentima diljem svijeta skandirao pozdrave kojima se pozdravljala naša vojska i tu je velika razlika, tako da nije bilo potrebe za time”, istaknuo je zastupnik Nikola Grmoja, ali ipak, smatrajući da je danas prevažan dan, nije htio stavljati fokus na to.

“Pogledajte druge parlamente kako se raspravlja, što se govori, imamo i fizičke obračune i mislim da je naš Sabor tu još i dobar. Nastojim poštovati sve svoje kolege, reći što mislim, ali nikada nikome ne želeći loše”, navodi Grmoja.

Nadalje, da Hrvatski sabor treba reformirati, poručila je zastupnica Marija Selak Raspudić. “Riječ je o instituciji koju treba osuvremeniti i kojoj treba omogućiti sve mehanizme da bi doista bila kontrolno tijelo Vlade, što sada nije slučaj. Trenutno je Sabor puki izvršitelj onoga što Vlada nalaže, a to nije uloga Sabora u načinu kako ga zamišlja Ustav”, zaključila je.

Plenković jednim potezom ‘izbio’ dijelu umirovljenika iz džepa 60 eura: Neće ni osjetiti


Komentari