Opasne vrućine u velikom dijelu Hrvatske: Izdana upozorenja, evo gdje će biti najgore

Vrućine u Zagrebu (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Izrazito visoke temperature i sparina i danas se očekuju u Zagrebu. “Pretežno sunčano, vruće i sparno. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura između 20 i 22, a najviša dnevna od 32 do 34 °C”, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju.

Podsjetimo, visoke temperature zabilježene su i jučer u Zagrebu pa je tako najviša dnevna temperatura u glavnom gradu iznosila oko 33, na Sljemenu od 25 do 27 °C. Također, velika vrućina može utjecati na zdravlje pa je potrebno zaštititi se u što većoj mjeri, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Da se u cijeloj Hrvatskoj danas očekuju visoke temperature najavio je DHMZ. “Pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne ponegdje u unutrašnjosti umjeren i jak razvoj oblaka uz mogućnost za poneki lokalni pljusak, uglavnom u Slavoniji. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 21 i 26, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C”, javlja DHMZ.

Prognoza danas (Foto: DHMZ)

Izdana upozorenja

Zbog iznimno visokih temperatura u nedjelju, DHMZ je izdao žuta i narančasta upozorenja za veliki broj regija u Hrvatskoj. Žuto upozorenje koje označava da je vrijeme, zbog visokih temperatura potencijalno opasno, izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku i riječku regiju.

Također, narančasto upozorenje, koje označava da je vrijeme zbog vrućina opasno, izdano je za dvije regije u Hrvatskoj, splitsku i dubrovačku. Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kojih se valja pridržavati uslijed vrućina.

Naime, HZJZ savjetuje izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć.


Upozorenja zbog visokih temperatura (Foto: DHMZ)

‘Rashladiti dom i piti tekućine’

Također, HZJZ ističe da je uslijed velikih vrućina važno rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Nadalje, idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike. Treba smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svjetla te što je više moguće električnih uređaja.

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja. Naporni fizički rad, ako je to moguće, treba izbjegavati.

Oprez uslijed vrućina, ilustracija (Foto: Pixabay)

Važno je paziti na djecu

Nadalje, osobitu brigu treba posvetiti djeci – dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj. Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitna pomoć te Centar 112 kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

Vremenska prognoza za idući tjedan (Foto: DHMZ)

Promjena vremena

Ipak, početkom tjedna očekuje se promjena vremena. “U ponedjeljak prijepodne većinom sunčano, u drugom dijelu dana postupan porast naoblake sa zapada. Kasno poslijepodne i navečer ponegdje kiša i grmljavina, a može biti izraženijih pljuskova te lokalnog nevremena, uglavnom u najzapadnijim područjima”, javlja DHMZ.

“U utorak promjenljivo oblačno, ponegdje kiša, osobito u Slavoniji i Dalmaciji gdje su mogući i neverini. U srijedu djelomice sunčano, samo mjestimice moguća kiša. Vjetar u ponedjeljak slab do umjeren jugozapadni, krajem dana sjeverni kojega će povremeno biti u utorak i srijedu.

Na Jadranu u ponedjeljak jugo i jugozapadnjak, potkraj dana ponegdje bura. Bura i u utorak i srijedu, mjestimice moguće jaka s olujnim udarima, uglavnom na sjeveru, a u utorak prema jugu jugo pa sjeverozapadnjak. U ponedjeljak većinom vruće, od utorka niža temperatura, osobito u unutrašnjosti”, prognoza je DHMZ-a.

Pakleni dan u Zagrebu: Objavljene upute na što danas morate posebno paziti


Komentari