Opasna zaraza hara susjedstvom: ‘Osjećam bijes prema cijelom našem društvu’

Opasna zaraza, ilustracija (Foto; Pixabay)

Prema posljednjem izvješću Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” iz Beograda, u posljednjem tjednu lipnja, od 24. do 30. lipnja, registrirano je 15 novih slučajeva oboljelih od ospica. Najviše novooboljelih zabilježeno je u Beogradu i Novom Pazaru, a zaključno s 30. lipnjem, ospice su od početka godine potvrđene kod ukupno 150 osoba.

Većina stanovnika Beograda vijest o epidemiji ospica shvaća olako, no postoje oni koji su na svojoj koži osjetili koliko su ospice surova, zarazna i prije svega opasna bolest.

Nemanja Ljutić (7) kao beba, još nedozrela za MMR cjepivo, obolio je od ospica. Dok je boravio u bolnici iz drugih razloga, zarazilo ga je starije dijete koje nije bilo cijepljeno. Danas se zbog toga mali Nemanja bori s teškim oštećenjem mozga, a svaki dan je borba za život, piše Kurir.

@zagrebinfo Koja je vaša tajna rješavanja stresa? #zagrebinfo #zagreb #posao #stres #stress #job #relax #anketa ♬ original sound – zagreb.info

Majka očajna

“Prvo što osjećam je bijes. Osjećam bijes prema cijelom našem društvu koje je dopustilo da se u 21. stoljeću uopće špekulira o cijepljenju za djecu. Osjećam nemoć jer su ljudi needucirani. Osjećam ljutnju”, ispričala je ranije Nemanjina majka.

Nemanja je ospice dobio kao šestomjesečna beba na Institutu za majku i dijete gdje je boravio zbog jedne rutinske procedure. Nakon što je svima laknulo što ih je prebolio bez teškoća, sudbina se surovo poigrala. S tri godine dobiva subakutni sklerozirajući panencefalitis kao posljedicu preboljenih ospica. Zdrav, veseo, razigrani, nestašni dječak za svega nekoliko tjedana, kako kaže njegova mama, potpuno se ugasio.


“Kad je Nemanja napunio tri godine i kad je izgubio sve funkcije u roku od mjesec dana, naš se život promijenio za 180 stupnjeva. Naš sam život podijelila na život prije bolesti i život sada koji živimo već tri godine nakon svega toga”, kaže njegova mama.

Trnce u nozi nije shvaćao ozbiljno: Sve je postalo jasno kad mu je liječnica postavila jedno pitanje

Poruka antivakserima

Posebno ju pogađa kada čuje da netko ne želi cijepiti svoje dijete. A upravo zbog roditelja koji su imali taj stav, Nemanja je sada teško bolestan.

“Kad sam na svojoj koži osjetila što može prouzročiti ospice, sada mogu samo drugima reći da nikome nikada ne bih preporučila da svoje dijete svjesno ne cijepi i izloži ga riziku od ospica. Jer nikad se ne zna kakve to posljedice u budućnosti može ostaviti”, rekla je Nemanjina mama. Ono što odlikuje i Nemanju i njegovu majku, ali i cijelu obitelj Ljutić, jesu hrabrost i strpljivost.

“Kad vas zadesi takva situacija, odjednom i preko noći, nemate drugu opciju osim da se polako na neki način pomirite s tim. Ali nada nikad ne može prestati. I to je jedina stvar kojom se kao njegova majka vodim, da će njemu ipak biti bolje. Za ovu bolest službeno lijeka nema. Moguće je samo usporiti njen razvoj”, ispričala je Nemanjina majka za Prva TV. To Nemanjini roditelji svakodnevno i rade. Sve pokušavaju, jer doktori nakon priopćenja dijagnoze nisu ponudili nijednu soluciju.

15 novih slučajeva ospica

U posljednjem tjednu lipnja, prema podacima “Batuta”, registrirano je 8 novih slučajeva u Beogradu i 7 u Novom Pazaru. U Beogradu je do sada registrirano 88 slučajeva ospica u okviru epidemije prijavljene 22. veljače 2024. godine. Pored toga, ospice su potvrđene i kod dva djeteta iz Republike Srpske.

Među oboljelima u Beogradu je 27 djece mlađe od šest godina, od kojih je 24 necijepljeno. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro oboljelih, navodi se u najnovijem izvješću Instituta “Batut”. Kao i u Beogradu, i u Novom Pazaru je prijavljena epidemija 7. svibnja. U tom gradu su ospice dijagnosticirane kod 23 djece. Ona su necijepljena i uzrasta su od 15 mjeseci do devet godina.

Ospice su ove godine dijagnosticirane i u Novom Sadu, gdje je bilo 5 slučajeva, a posljednji su registrirani 19. lipnja. Ove godine pojavile su se i u Boru, Valjevu, Mionici, Vranju, u Južnobanatskom okrugu gdje je bila prijavljena epidemija 18. travnja. I u Nišu je 9 osoba oboljelo od ospica, u Loznici i Krupnju po dvije.

Poznato je više od 80 različitih vrsta ove bolesti: Simptomi su umor, vrtoglavica, problemi s probavom

Kako se prenose ospice

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mjere epidemiološkog nadzora koje traju od 7. veljače, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon posljednjeg registriranog slučaja ospica.

Ospice se prenose direktnim kontaktom s oboljelom osobom – putem poljupca, rukovanja, putem zraka respiratornim kapljicama koje emitira oboljela osoba kao što su kašalj i kihanje, a rijetko indirektnim putem preko svježe kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od ulaska virusa u organizam do pojave simptoma kod ospica traje 7 do 18 dana.

Simptomi ospica:

Povišena tjelesna temperatura
Sekrecija iz nosa
Kašalj
Konjunktivitis (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci)

Ovi simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do:

Skoka tjelesne temperature (preko 40°C)
Pojave makulopapuloznog osipa prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koji se potom širi na trup i ekstremitete

Oboljela osoba je zarazna posljednjeg dana inkubacije, 4 dana prije izbijanja osipa i 4 dana nakon izbijanja osipa, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. To je najopasnije jer osoba širi virus, a da toga nije ni svjesna.

Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 20 godina. To su:

Upala pluća (pneumonija)
Upala srednjeg uha
Dijareja
Upala mozga
Gubitak vida
Svaki tisućiti bolesnik dobiva upalu mozga, dok na 1.000 oboljelih s navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Opaka bolest čiji se simptomi teško prepoznaju: ‘Od zdravog čovjeka postao sam nepokretan’

Nedovoljna procijepljenost

Srbija ni prošle, 2023. godine nije postigla procijepljenost MMR cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole od 95 posto, koliko je dovoljno da bi se izbjegla epidemija. Procijepljenost je za svega nekoliko postotaka veća u odnosu na 2022. godinu.

Podaci Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” pokazuju da je prošle godine procijepljenost MMR cjepivom u drugoj godini života iznosila 84,5 posto, a prije upisa u prvi razred osnovne škole 91 posto, što je nedovoljno.

Najniže vrijednosti procijepljenosti MMR cjepivom registrirane su u Srbiji tijekom 2020. i 2021. godine, u posljednjih 20 godina.


Komentari