Opasna vremenska pojava prijeti Europi: Evo gdje će prvo udariti

Screenshot: X

Uragan Kirk dostigao je status kategorije 4, s maksimalnim brzinama vjetra od 233 km/h, te putuje sjeveroistočno prema Europi, ostavljajući toplu vode iza sebe.

U sljedećih nekoliko dana uragan će proći kroz proces poznat kao ekstratropska tranzicija, što znači da će izgubiti svoj status uragana kada stigne do europskih obala u utorak ili srijedu i biti degradiran na uragan kategorije 1.

Francuska, Belgija, Nizozemska i sjeverna Njemačka očekuju najjače vjetrove i najobilnije kišne padaline. Ako se sustav pomakne malo sjevernije, najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva također bi mogli doživjeti jake kišne padaline.


Leslie i Milton

Pomno se prati i uragan Leslie. Ovaj uragan, u središnjem Atlantiku, u subotu je unaprijeđen u uragan kategorije 1, s maksimalnim održivim vjetrovima koji su do nedjelje navečer dostigli brzinu od 145 km/h. Očekuje se da uragan Leslie neće dugo trajati, jer će do utorka ujutro biti smanjen na tropsku oluju. Predviđa se da neće doći u kontakt s kopnom.

U Meksičkom zaljevu zabilježena je tropska smetnja koja je dobila ime Milton i nedavno je unaprijeđena u tropsku oluju, čime je postala 13. tropska oluja u ovoj sezoni u Atlantskom oceanu. Očekuje se da će Milton brzo ojačati i postati snažan uragan dok se kreće prema Floridi u sljedećih nekoliko dana, piše Guardian.

Iako još uvijek postoje neizvjesnosti oko točne putanje i jačine sustava, postoji mogućnost pojave jakih vjetrova, obilnih kiša i opasnih plimnih valova duž dijelova zapadne obale Floride. Ova situacija dolazi samo tjedan dana nakon što je uragan Helene izazvao ozbiljne gubitke života i štetu u nekoliko američkih država.


Komentari