Olujno nevrijeme uništilo dijelove Hrvatske, na oprezu treba biti i danas: Evo što se očekuje

Vrijeme, ilustracija (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Zagrebačko područje je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima pogodilo nevrijeme praćeno vjetrom i kišom, pa čak i tučom, a nastalo je i ponešto štete. Tako su dijelovi Zagreba bili zahvaćeni jakim naletima vjetra, pri čemu su padala stabla te je došlo do zastoja u prometu. Jaka kiša i vjetar ponovno su pogodili Zagreb u večernjim satima.

Također, snažno nevrijeme jučer je poharalo je i Slavoniju. Jak vjetar i intenzivna tuča nanijeli su značajnu štetu poljoprivrednim površinama, infrastrukturi i privatnim objektima. Lokalni stanovnici tako su izvještavali o tuči veličine oraha koja je padala intenzivno nekoliko minuta, ostavljajući za sobom pustoš. Poljoprivrednici su posebno pogođeni.

Nadalje, jako nevrijeme praćeno kišom, a na županjskom području i ledotučom zahvatilo je dijelove Vukovarsko-srijemske županije, prouzročivši materijalnu štetu. U drugim dijelovima županije bilo je obilne kiše uz snažan olujni vjetar koji je u Vinkovcima iščupao nekoliko stabala po gradskim ulicama.

Prognoza za Hrvatsku (Foto: DHMZ)

Mogućnost novog nevremena

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, nestabilno vrijeme se nastavlja. “U prvom dijelu dana pretežno oblačno, još može pasti i vrlo malo kiše. Potom smanjenje naoblake, no na širem gradskom području moguć je kratkotrajan pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša temperatura zraka oko 25 °C”, prognoza je to DHMZ-a za Zagreb danas.

Promjenjivo vrijeme očekuje se i u ostatku Hrvatske. “U prvom dijelu dana umjereno i pretežno oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na istoku zemlje te u Dalmaciji gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake, no i dalje lokalno pljuskovi, osobito na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka između 23 i 28 °C, u gorju niža”, prognoza je DHMZ-a danas za Hrvatsku.

Žuto upozorenje, koje označava da je vrijeme potencijalno opasno, zbog grmljavinskog nevremena izdano je za osječku, gospićku, kninsku i splitsku regiju. Također, zbog grmljavinskog nevremena i vjetra, žuto upozorenje izdano je za riječku regiju. Narančasto upozorenje, koje označava da je vrijeme opasno, zbog grmljavinskog je nevremena izdano za dubrovačku regiju.


Izdana upozorenja (Foto: DHMZ)

Nadalje, žuto upozorenje zbog vjetra izdano je za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju te južnu Dalmaciju. Narančasto upozorenje, također zbog vjetra, izdano je za područje Velebitskog kanala.

Pogledajte oluju na istoku, slavonski ljudi u očaju: ‘Sve nam je uništeno’


Komentari