Oglas za stan o kojemu Zagrepčani bruje: Vlasnik šokirao uvjetima koje traži od podstanara

Stambena zgrada, ilustracija (Foto: Unsplash)

U moru oglasa za iznajmljivanje ili prodaju stanova na području Zagreba ponekad se istaknu oni s, prema procjenama građana, previsokim cijenama, neobičnim intrerijerom ili pak nesvakidašnjim uvjetima koje vlasnik stana postavlja budućim kupcima ili podstanarima.

Susjedi iz pakla prešli svaku mjeru: Zagrepčanki se smučilo kad je otkrila što je završilo na njezinoj klimi

Upravo o jednom takvom oglasu posljednjih se dana priča na društvenim mrežama koje su se užarile od komentara na uvjete koje je jedan vlasnik stana objavio u grupi za iznajmljivanje stanova na području Zagreba.

On, naime, iznajmljuje trosoban stan veličine 70-ak kvadrata u Odri. Stan ima balkon, dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, blagovaonicu, hodnik, kupaonicu, ostavu, a podstanarima je na raspolaganju podrumsko spremište te jedno parkirno ispred zgrade. Mjesečna stanarina iznosi 500 eura, a uz to se plaćaju režije. Ništa od toga nije ono što je upalo ljudima u oko, već su uvjeti vlasnika ono što je šokiralo mnoge.

Naime, gazda stana od budućih podstanara očekuje na uvid zadnje tri platne liste, potpisivanje solemniziranog ugovora kod javnog bilježnika, a sve se režije, osim pričuve, prebacuju na ime najmoprimca. Mnogi su ostali u šoku kad su vidjeli da vlasnik stana ne traži polog od postanara već potpisivanje ni manje ni više nego – bajnko zadužnice.

Stambene zgrade, ilustracija (Foto: Canva)

Svi kojima se stan, ali i ovi uvjeti sviđaju, od vlasnika će dobiti i upitnik koji moraju ispuniti kako bi ih vlasnik bolje upoznao, a on obećaje da će upitnik biti obrisan čim se stan iznajmi.


Nije dugo trebalo da se pokrene lavina reakcija, među kojima je malotko skrivao da je iznenađen ovakvim, za Zagreb nesvakidašnjim, uvjetima.

”Pretjerali ste s bjanko zadužnicom. Ako vam platne liste i solemnizirani ugovor nije dovoljan(?!?) pa barem zadužnica na neki iznos. Ili se nemojte baviti najmom zbog prevelike paranoje. Na to će vam nasjesti netko tko nema jadan pojma što ga je snašlo. Ni u ludilu ne pristajte na bjanko zadužnicu”, poručila je jedna žena.

”Solemizirani ugovor i na to bjanko zadužnicu? Kaj i bubrege hoćete? Očito nemate pojma što je solezimirani ugovor. Dajte se informirajte”, još je jedna žena poručila.

Objasnio svoje uvjete

Bilo je i onih koji su sarkastičnim komentarima otkrili svoje mišljenje.

”Evo može. Ja potpišem bjanko zadužnicu, a vi meni da ste sudužnik u stambenom kreditu. Bitno da se pare okreću”, ”Pošteno. Ja bih dodao i krvnu sliku i nalaz urinokulture”, još su neki od komentara.

Javio se ubrzo i vlasnik stana koji je objasnio svoje razloge za ovakve uvjete. Kaže da se želi ograditi od ”pokvarenih, bezobraznih i neodgovornih najmoprimaca” s kakvima se dosad susretao. Bjanko zadužnicu planira vratiti najmoprimcu ako je sve podmireno prilikom izlaska iz stana, a otkrio je da je već imao dva najmoprimca koji nisu imali problema s bjanko zadužnicom, niti ostalim uvjetima koje je postavio pred njih.


Komentari