Odgoj djece se drastično promijenio: ‘Prije smo dobivali batina, danas oni nama prijete’

Roditelj s djecom (Foto: Unsplash)

Odgojiti dijete da jednog dana bude samouvjerena, pristojna i odgovorna odrasla osoba, najteži je zadatak svakom roditelju, a pritom se načini odgoja iz generacije u generaciju drastično mijenjaju i izmjenjuju.

Mami pukao film zbog djece iz susjedstva: ‘Neki ljudi misle da su svi ostali dužni trpjeti ih’

U to se najbolje uvjerila jedna mama koju su razljutili drugi roditelji koji su dovodili svoju djecu na igranje u njezino dvorište. Naime, ona je ondje postavila ljuljačke, tobogan, penjalice, trampolin i više puta naglasila da je riječ o privatnom posjedu.

Djeca, ilustracija (Foto: Unsplash)

“I onda sam počela zatvarati dvorište. Klincima sam rekla da kažu da ne smiju otvarati vrata od dvorišta, no djeca su se vraćale. Jedna gospođa je bila uporna, a onda je moja susjeda rekla toj babi da ne može dadiljati tuđu djecu, a ni puštati ih u tuđe dvorište”, ispričala je zabrinuta majka.

U svjetlu tog ali i drugih primjera, pitali smo čitatelje portala Zagreb.info: “Koje su razlike u današnjem načinu odgoja u odnosu na to kako ste vi odgajani?”.


Nema respekta

Sudeći po komentarima naših čitatelja, trendovi u odgoju su se drastično promijenili i razlike su vrlo vidljive.

U Zagrebu pronađeno dijete: Čuvali ga socijalni radnici, roditelji nakon nekoliko sati došli po njega

“Red, rad i disciplina! Danas nula od toga”, “Ogromne, počevši od pristojnosti i uvažavanja”, “Ogromne, ali definitivno sve polazi od roditelja”, neki su od komentara.

Jedna čitateljica je pobliže objasnila ono što smatra problematičnim.

“Bez ikakvoga su respekta prema osobama, imovini, zakonu. Samo u dijelu koji ‘štiti’, a preskaču dio pod ‘njihove obaveze’, žalosno. Bez batina da, ali otići u takvu krajnost da nema ni zakona, osude ni za najteža krivična djela?”, zapitala se.

Iako je napomenula kako je protiv odgoja batinama, jedan čitatelj se s time ne slaže.

“Prije smo dobili batina, danas se oni nama prijete. Šiba je iz raja potekla. Ne, nisu nas mrcvarili, zlostavljali, ali se znao red”, opisao je svoje djetinjstvo.

Majka s djecom, Ilustracija (Foto: Pixabay)

Neki su upozorili i kako se osim odgojnih metoda, na ovim prostorima promijenila i država.

“Razlike su neminovne. Mene su moji odgajali za život u državi koje više nema. Vrijednosti i društvene i moralne su se itekako promijenile, rekla bih iskrivile. Zato je danas teško odgojiti djecu u poštene i moralne ljude. Ja slobodno mogu reći da sam imala sreću svoju djecu odgojiti u odrasle ljude poštena obraza, da se ne moram sramiti, a niti oni zbog mene”, navela je jedna čitateljica.

Jedna čitateljica se prisjetila kako ni njoj odrastanje nije bilo idealno.

“Razlika velika. Uz jednog ograničenog roditelja, drugi roditelj nije mogao doći do izražaja da se izbori za mene i sestru. Danas uživam u svojoj djeci uz trud mog muža i mene. Djeca su nam postali divni odrasli ljudi, imaju samopouzdanje, podršku, ljubav roditelja, a što ti više treba kad te djeca poštivaju”, prokomentirala je u našoj anketi.

Majka s djetetom (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Roditelj se mora postaviti

Neki su od naših čitatelja izražavali dijametralno suprotna mišljenja.

Užas u Zagrebu: Djeca pronašla oružje pa se igrala njime, a onda se dogodilo najgore

“Zamijenjene su uloge, danas djeca odgajaju roditelje”, “Nikakve razlike, odgajam ih na isti način kao što su mene moji roditelji odgajali”, neki su od komentara.

Neki navode kako su promjene u zakonu uvele promjene u odgoj.

“Previše prava, obaveze svedene na nula. Rezultat, djeca bez granica u ponašanju misle da sve smiju. Od toga i porast nasilja. Ne izgleda dobro, kud to vodi?” navela je jedna čitateljica.

Djeca idu u školu (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Neki ipak smatraju da sve ovisi o roditeljima.

“Stvar je kako se roditelji postave. Nema puno razlike nekad i danas. Neki pogledi na odgoj su se promijenili ali nema puno odstupanja. U djecu treba ugraditi prave vrijednosti i rezultati neće izostati. 100 posto sigurno”, stoji u jednom komentaru.

Neke s druge strane veseli vidjeti da je odgoj i danas dobar te ga nastavljaju i nove generacije.

“Moja djeca predivno odgajaju svoju djecu. Ono što je najvažnije imaju puno ljubavi, zagrljaja, pričaju s njima, sve ono što ja nisam imala u svom djetinjstvu”, zaključila je jedna čitateljica u našoj anketi.


Komentari