Od sutra stroža pravila za vozače: Ovo će morati imati svi novi automobili

Promet u Zagrebu (Foto Damir Krajac / CROPIX)

Od sutra, 7. srpnja, svi novi automobili u Europskoj uniji morat će biti opremljeni nizom naprednih sustava pomoći vozačima.

Jedan od ključnih novih sustava je Intelligent Speed Assistance (ISA), pametni sustav koji prati brzinu automobila i upozorava vozača kada prekorači ograničenje brzine. Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi obavijestio vozača o prekoračenju. Osim toga, ISA može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa.

Drugi obavezni sustav je crna kutija. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i briše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće.

Obavezna ugradnja

Ostali sustavi koji obavezni u novim automobilima su svjetlo za automatsko kočenje u nuždi. Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na umor. Ovaj sustav je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.


Asistent za vožnju unatrag. Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake. Sustav potpore koji detektira ako automobil prelazi u drugu prometnu traku i pomaže vozaču da ostane u svojoj traci.

Alcolock, novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, također postaje obavezno. U budućnosti će se imobilizatori jednostavno morati naknadno ugraditi.

Kreće rasprodaja državnih automobila: Audi i Mercedes po 200 eura, evo što se još nudi


Komentari