Očekujte kaos u nedjelju u gradu: Evo kako će voziti tramvaji i autobusi

Tramvaj ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

U nedjelju, 13. listopada održat će 32. izdanje Zagrebačkog maratona za koji se ove godine prijavilo više od 5.500 natjecatelja. Najbrojnija utrka bit će polumaraton s gotovo 2.500 trkača, oko 1.000 ih je prijavljeno za maraton, u utrci na 10 km prijavljeno je više od 1.600 natjecatelja. Maraton će ujedno biti i prvenstvo Hrvatske, pa će nastupiti svi najbolji hrvatski maratonci. Zbog maratona će dio grada biti zatvoren, no ove godine nešto kraće.

Maraton starta u nedjelju 13. listopada u 9.00 sati s Trga bana Josipa Jelačića, dok utrka Garmin 10 kilometara kreće u 8.45 sati s istog mjesta. Dan ranije, u subotu, 12. listopada na programu su i dječje utrke. Dobro došli su svi mališani – od vrtićke dobi do učenika osnovnih škola, zaključno sa 6. razredom.

Start je na Trgu bana Jelačića u 12 sati, a utrke u kojima mogu sudjelovati su 50 m za one najmlađe do 600 m za najstarije. Osim sportskog dijela pripremljen je i bogat program, pa klince očekuje veseo i šaren dan pun trke, pjesme i plesa.

32. Zagrebački maraton (Foto: Promo)

Tramvajski promet

U nedjelju, 13. listopada, od 7.15 do 15 sati, zbog održavanja “32. Zagrebačkog maratona”, sve tramvajske linije, osim linije 9, vozit će izmijenjenim trasama, dok linija 13 neće biti u prometu sve do završetka maratona.

Linija 2: Zapadni kolodvor – Vodnikova – Glavni kolodvor – Držićeva – Žitnjak
Linija 4: Savski most – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Borongaj
Linija 5: Prečko – Savska – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
Linija 6: Zapadni kolodvor – Vodnikova – Glavni kolodvor – Držićeva – Sopot
Linija 7: Arena Zagreb – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova – Trg žrtava fašizma
Linija 11: Zapadni kolodvor – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Borongaj
Linija 12: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Heinzelova
Linija 14: Trg žrtava fašizma – Ulica kneza Mislava – Glavni kolodvor – Savska – Savski most
Linija 17: Prečko – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Borongaj

Kako bi našim korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu prijevoza, a zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija, bit će uspostavljene dvije izvanredne autobusne linije koje će, umjesto tramvaja, voziti na prohodnom dijelu trasa. Izvanredne autobusne linije prometovat će na relacijama Dubrava – Borongaj koja će biti u prometu od 8 do 14. 30 sati, dok će linija Črnomerec – Magazinska prometovati od 8.15 do 14.30 sati.


Izvanredna autobusna linija Dubrava – Borongaj će polaziti s izlaznog perona (zapadno od  otpremničkog bloka), a s terminala Borongaj s privremenog stajališta ispred linije 231 te će prometovati trasom:
Dubrava  – Mandlova – Branimirova – Krešićeva – Borongaj
Borongaj – Ulica Divka Budaka – Branimirova – Mandlova – Dubrava

Izvanredna autobusna linija Črnomerec – Magazinska polazit će sa Črnomerca s istočnog izlaznog perona (objekt ZET-a), a s Magazinske ulice sa stajališta linije 118 te će prometovati trasom:
Črnomerec – Ilica – Zagrebačka – Prilaz baruna Filipovića – Selska – Zagorska – Magazinska – Nova cesta – Žajina – Adžijina – Magazinska
Magazinska – Zagorska – Selska – Ilica – Črnomerec.

Linija će osim početno-krajnjih stajališta koristiti obostrana autobusna stajališta Vodovoda u Magazinskoj ulici i tramvajsko stajalište Sveti duh na Ilici, u smjeru Črnomerca.

Za vrijeme ove posebne regulacije prometa, između Dubrave i Dupca prometovat će šest tramvaja, a okretat će se u spremištu Dubrava.

U nedjelju zatvoren centar Zagreba: Trči se Zagrebački maraton, evo detalja

Autobusni promet

Autobusna linija 102A (Šestine – Jandrićeva) će od 8.30 do 10 sati od Šestina prometovati produženo Gračanskom cestom do Gračanskog dolja. Početno stajalište na Gračanskom dolju bit će na stajalištu autobusne linije 617 (vip parking uz žičaru Sljeme).

Linija 106 (Kaptol – Mirogoj – Krematorij) neće prometovati od 8.30 do 10.30 sati.
Autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva) i 141 (Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva) će od 8.30 do 14.30 sati prometovati redovnom trasom, ali skraćeno do i od rotora ispred Vinogradske bolnice, gdje će se okretati te će na stajalištu Vinogradska 26 (između dva kioska) biti omogućen izlazak i ulazak putnika.

Linija 140 (Jandrićeva – Sljeme) će od 8.30 do 10 sati, u smjeru Jandrićeve, prometovati skraćeno do Mihaljevca. Polazak u 9 sati bit će ostvaren s autobusnog stajališta na Gračanskoj cesti (Preko puta okretišta na Mihaljevcu).

Linija 146 (Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir) prometovat će od 8.30 do 14.30 sati skraćeno na relaciji Črnomerec – Malešnica – Jankomir. Autobusi će s terminala Črnomerec polaziti s postojećeg stajališta na Ilici, uz tramvajski terminal. Umjesto stajališta Selska na Prilazu baruna Filipovića, autobus će koristiti stajalište Selska na Selskoj cesti, u smjeru Črnomerca.

Linija 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva) neće prometovati od 8.30 do 14.30 sati.

Autobusne linije 201 (Kaptol – Kvaternikov trg) će od 8.30 do 10 sati prometovati od kružnog toka Bijenička/Grškovićeva redovnom trasom do kružnog raskrižja Srebrnjak/Petrova. Od 10 do 14.30 sati linija će prometovati od Kaptola do kružnog raskrižja Srebrnjak/Petrova. Polasci sa stajališta Srebrnjak 10 bit će ostvarivani 5 minuta kasnije u odnosu na polaske s Kvaternikova trga.

Autobusi ZET (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Linije 202 (Kvaternikov trg – Kozjak), 204 (Kvaternikov trg – Horvatovac – Voćarska – Kvaternikov trg) i 207 (Kvaternikov trg – Rim – Kvaternikov trg) će od 8.30 do 14.30 sati prometovati skraćeno do rotora Petrova/Srebrnjak. U smjeru Kaptola i Kozjaka autobusi će sa stajališta u zoni raskrižja Petrove ulice i Ulice Srebrnjak, Ulica Srebrnjak 10, polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja se u rasporedu vožnje navedena kao polasci s Kvaternikova trga.

Autobusne linije 203 (Svetice – Vinec – Krematorij – Kaptol) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice) će od 8.30 do 10.40 sati prometovati skraćeno djelomično izmijenjenim trasama. Od 8.30 do 10 sati linije neće prometovati do Kaptola i Svetica nego skraćenom strasom od kružnog raskrižja Bijenička/Grškovićeva – dalje redovnom trasom do Bukovačke ceste – (desno) Ulica Mije Kišpatića – Ulica Jordanovac – (lijevo) Laščinska cesta – (lijevo) Petrova ulica – (desno) Ulica Jordanovac  – (lijevo) Ulica Klementa Crnčića – Crnčićeva/Bukovačka
Od 10 do 10.40 sati, linije 203 i 226 će prometovati na trasom: Kaptol – redovnom trasom do Bukovačke ceste – (desno) Ulica Mije Kišpatića – Ulica Jordanovac – (lijevo) Laščinska cesta – (lijevo) Petrova ulica – (desno) Ulica Jordanovac  – (lijevo) Ul. Klementa Crnčića – Crnčićeva/Bukovačka

Autobusi će s privremenih polaznih stajališta na Bukovačkoj i Bijeničkoj cesti polaziti odmah po dolasku, bez dužih zadržavanja.

Linija 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko Dolje) će od 8.30 do 10.40 sati prometovati skraćeno u smjeru Svetica, djelomično izmijenjenom trasom:
Gračansko Dolje – redovnom trasom do Bukovačke ceste – (desno) Ulica Mije Kišpatića – Ulica Jordanovac – (lijevo) Laščinska cesta – (lijevo) Petrova ulica – (desno) Ulica Jordanovac – (lijevo) Crnčićeva ulica – Crnčićeva/Bukovačka

S privremenog stajališta Bukovačka 11 (taxi stajalište) autobus će voziti redovnom trasom, a polaske će ostvarivati odmah po dolasku, bez dužih zadržavanja.

Linija 228 (Svetice – Rebro – Svetice), će od 8.30 do 10.40 sati u smjeru Rebra prometovati redovnom trasom s privremenog početnog stajališta Bukovačka 11 (taxi stajalište), a u smjeru Svetica redovnom trasom do raskrižja Petrova/Jordanovac te nastaviti desno Ulicom Jordanovac i Crnčićevom ulicom do raskrižja Crnčićeva/Bukovačka. Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti polaziti odmah po dolasku, bez dužih zadržavanja.

Autobusna linija 233 (Jandrićeva – Markuševec) će od 8.30 do 10 sati prometovati izmijenjenom trasom u oba smjera: Markuševec – Gračanska cesta – Ulica Mlinovi – Šestinska cesta – Šestine.

Početno/krajnje stajalište na Šestinama bit će stajalište Šestine-centar (stajalište uz DVD Šestine). Za vrijeme provođenja ove organizacije koristit će se sva postojeća stajališta na izmijenjenom dijelu trase.


Komentari