Objavljeni novi podaci o covidu: Ovi ljudi su podložniji srčanom i moždanom udaru

Koronavirus, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Osobe koje su tijekom prvog vala pandemije bile zaražene teškim oblikom COVID-19 mogle bi imati dvostruko veći rizik od srčanog i moždanog udara, pokazuje nova studija. Studija, objavljena ovog tjedna u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, a podržana od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), otkriva da povećani rizik može trajati i do tri godine, izvještava ABC News.

Istraživači su se usredotočili na dugoročne kardiovaskularne rizike za necijepljene osobe koje su bile bolesne od virusa tijekom prvog vala pandemije COVID-19 u 2019. i 2020. godini. U usporedbi s osobama koje nikada nisu imale COVID-19, vjerojatnost srčanog udara, moždanog udara i smrti bila je dvostruko veća za one koji su preboljeli virus, dok je za osobe koje su bile hospitalizirane rizik bio četiri puta veći, pokazuje studija.

Povećani rizik zadržao se više od tri godine nakon početne infekcije, što prema studiji predstavlja ozbiljnu prijetnju za kardiovaskularno zdravlje usporedivu s dijabetesom tipa 2. “Nalazi sugeriraju da je teška infekcija COVID-19 katastrofalna komponenta,” izjavio je dr. Hooman Allayee, glavni istraživač studije, za ABC News. “Trendovi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti od 2010. do 2019. godine stalno su se smanjivali. Zatim je, iznenada, između 2020. i 2022. godine, deset godina rada potpuno izbrisano zbog COVID-19.”

Hrvatska bolnica privremeno zabranila posjete pacijentima: Sve je više zaraženih COVID-om 19

Posebno osjetljive krvne grupe

Prema studiji, osobe s krvnim grupama A, B i AB bile su posebno osjetljive na povećani kardiovaskularni rizik zbog COVID-19, dok su osobe s krvnom grupom O imale smanjen rizik od tih problema.


“Poznato je da je krvna grupa povezana s rizikom od srčanog i moždanog udara”, rekao je Allayee, profesor javnozdravstvenih znanosti na Medicinskom fakultetu Keck Sveučilišta Južne Kalifornije. “Ako imate krvnu grupu A, B ili AB, virus vas je skloniji zaraziti i čini ove krvne stanice otvorenima za ulazak virusa.”

Studija je analizirala osobe iz UK Biobanka, velike medicinske baze podataka koja se većinom sastoji od podataka starijih, bogatijih i uglavnom bijelih sudionika. Međutim, slične studije koje su proučavale druge populacije došle su do gotovo identičnih zaključaka, rekao je Allayee.

Hitna pomoć (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Važnost cijepljenja

Allayee je naglasio važnost cijepljenja protiv COVID-19. “Bez obzira na to koje ste cjepivo primili, samo šest mjeseci nakon cijepljenja ili dodatne doze, šansa za srčani i moždani udar se smanjila,” rekao je.

“No, imunitet s vremenom opada, zbog čega su potrebne dodatne doze. Ako to ne učinite, mogli biste biti osjetljivi na ponovno obolijevanje od teškog oblika COVID-a.”

Allayee je naglasio da bi svatko tko je imao teški oblik COVID-19, osobito ako je bio hospitaliziran, trebao razgovarati o potencijalno povećanim zdravstvenim rizicima uzrokovanim virusom sa svojim liječnikom. “Razgovarajte sa svojim liječnikom i pokrenite temu s njim,” rekao je. “Neće nestati, stoga moramo početi razgovarati o tome. Redovito se cijepite i obavljajte preglede”, prenosi ABC News.


Komentari