Nož u leđa Zagrebu iz Velike Gorice: ‘Da bude žalosnije moćni sindikati ZET-a se pridružuju’

Autobusi ZET. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kao što je poznato Grad Zagreb i Velika Gorica nisu se dogovorili o nastavku suradnje pa ZET više neće obavljati javni prijevoz na području Velike Gorice.

Na javnom natječaju na koji se ZET nije javio odabrali su prijevoznika Arriva Grupu koji će zamijeniti ZET na gradskim linijama unutar područja grada.

Arriva trenutno obavlja javnu usluga autobusnog prijevoza u Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dok u Zagrebačkoj županiji obavlja prijevoz u Svetoj Nedelji.

Autobus. (Foto: Grad Veliika Gorica)

Njemačka grupacija

Arriva Hrvatska dio je velike grupacije u Njemačkom vlasništvu, a samo u Hrvatskoj imaju 560 autobusa i 1100 zaposlenih što je garancija da imaju resurse za opsluživanje linija. Kako je bilo i uvjetovano natječajem, prijevoznik će na raspolaganju imati 18 autobusa kojima je trenutna prosječna starost 7,5 godina.

U nedavnom intervju za VGdanas gradonačelnik Krešimir Ačkar je istaknuo kako se javni linijski prijevoz nije mijenjao desetljećima, a potrebe Velikogoričana jesu zbog čega se po ovom natječaju traže i dodatne linije te povezivanje sa željezničkim prijevozom.

“Velika sredstva trošimo na subvenciju ZET-u, sad ćemo pokazati da s istima možemo imati bolji prijevoz koji će na gradskim linijama biti i besplatan” kazao je gradonačelnik.


Stižu novi tramvaji, ali stari problem ostaje: ‘Je li netko probao doći od Dupca do Prečkog’

Lov na vozače ZET-a

No te autobuse treba netko i voziti i prema informacijama koje smo dobili u redakciju novi prijevoznik u Velikoj Gorici računa da bi mogao preoteti dio vozača ZET-u. Naime, u redakciju nam je stigla fotografija oglasa u kojem se poziva vozače ZET-a, vjerojatno one koji su vozili po Velikoj Gorici, da dođu na sastanak kako bi im se ponudilo zaposlenje kod novog prijevoznika Arriva grupe.

Oglas je na svom TikTok profilu, uz svoj komentar objavio poznati ZET-ov zviždač Neven Brnjas.

U oglasu piše:

“Kako Arriva grupa preuzima prijevoz na području grada Velike Gorice želja im je održati sastanak s vozačima ZET-a kojima bi ponudili zaposlenje na neodređeno u Arriva Grupi.

Pozivaju se zainteresirani vozači ZET-a koji žele čuti ponude da dođu u četvrtak u prostore turističke zajednice Velike Gorice.

Sastanak je neobvezujući i dobro bi bilo čuti ponudu predstavnika Arriva Grupe i dođite čuti prijedlog te ponudi možete prihvatiti ili odbiti.”

 

‘U Zagrebu fali vozača’

Oglas je komentirao i sam Neven Brnjas upozoravajući na situaciju s nedostatkom radnika u ZET-u.

“Gradu Zagrebu fali vozača autobusa dok istovremeno gradonačelnik Velike Gorice pravi fešte, turistička zajednica daje prostore da vozači ZET-a prijeđu kod privatnika voziti Veliku Goricu koju je Tomašević predao. Da stvar bude žalosnija moćni sindikati u ZET-u također se pridružuju toj karaveli otimanja vozača autobusa dok u Zagrebu naši vozači voze šest dana u tjednu izmoreni i iscrpljeni”, istaknuo je Brnjas.

Podsjetimo, ZET će po istim uvjetima nastaviti održavati postojeće međužupanijske linije između Zagreba i Velike Gorice (268, 290, 307, 308, 310, 311, 313, 315, 330) dok će novi prijevoznik održavati nove linije unutar granica Grada Velike Gorice te će taj prijevoz biti besplatan za sve korisnike javnog prijevoza.

Novi sustav javnog prijevoza U Velikoj Gorici trebao bi se pokrenuti prije samog početka ljeta ove godine.


Komentari