Novo ruho: Otvara se obnovljena turistička atrakcija na Medvednici

U utorak, 26. ožujka, u 10:00 sati, u Park šumi Medvednica, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet te ravnateljica PP Medvednica Marina Popijač otvorit će novouređeni rudnik Zrinski.

Ukupna vrijednost projekta je oko 190 000 eura, od čega je 80%, odnosno 150 000 eura, financirao Grad Zagreb.

Rudnik je smješten u blizini planinarskog doma Grafičar, na području zvanom Rudarski vrt, a u njemu se rudarilo  od davnina u potrazi za plemenitim kovinama.

Otvoren u 16. stoljeću

Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem je primjesa srebro.

Vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili su proizvodnju.

Tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su ga za posjetitelje. Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.


Otvorene prijave za Medvednica trail: Još malo do novog izdanja najuzbudljivije zagrebačke utrke

Mukotrpno rudarenje čekićima i klinovima

Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća.

No, iako su u rudarenje ulagali gotovo nadljudske napore, Rudnik Zrinski nikada nije dao toliko plemenitih metala koliko su htjeli. Naime, za dobivanje pola kilograma srebra valjalo je istaliti tonu galenita, pa su zbog toga vlasnici (članovi obitelji Zrinski), polovicom 17. stoljeća, odustali od rudarenja.

Tajanstveno podzemlje Medvednice tako je ostalo prepušteno vlazi, tami te podzemnim bićima.

Rudnik Zrinski idealno je mjesto za kratak vikend-izlet, ali i mjesto za dobro se rashladiti u ljetnim mjesecima. Naime, temperatura u rudniku kreće se oko 12 stupnjeva Celzijevih.


Komentari