Novi zakon o duhanskim proizvodima neće se svidjeti pušačima: ‘Posebno zabrinjava jedna stvar’

Ambulanta obiteljske medicine ilustracija (Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX)

Nakon prošlogodišnjeg neuspjeha u donošenju novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Ministarstvo zdravstva je ponovno predstavilo prijedlog Zakona, no on se malo razlikuje od starog, koji je izazvao kritike stručnjaka, industrije i liječnika.

Ministarstvo pod vodstvom Vilija Beroša i dalje ne prepoznaje različite duhanske i nikotinske proizvode niti razlikuje njihovu štetnost, već sve proizvode tretira jednako, što izaziva zabrinutost oko nadzora nad provedbom.

Novi Zakon uveo bi pojam “grijanih duhanskih proizvoda” i zabranjuje upotrebu aroma u tim proizvodima, dok se prodaja nikotinskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina zabranjuje. Također, upotreba ovih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima bila bi strogo zabranjena, a maloprodaji bi bio ostavljen prijelazni rok od 90 dana za prodaju zaliha.

Pušenje ilustracija (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

U Hrvatskoj ima 1,1 milijun pušača

Prijedlog novog zakona trenutno je poslan na javnu raspravu te će za implementaciju morati proći čitanje u Saboru.

O prijedlogu novog zakona razgovarali smo s liječnicom Ljiljanom Ćenan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM-a). “Pušenje je rizični čimbenik za oba najčešća uzroka smrti u Republici Hrvatskoj – kardiovaskularne bolesti i onkološke bolesti”, započinje liječnica.

“Hrvatska je zemlja s 1,1 milijun pušača i taj broj se nažalost ne smanjuje. Što nam govori da preventivne mjere koje se poduzimaju nisu dovoljne i ne daju rezultate, te da je neophodno uložiti dodatni napor i promijeniti pristup problemu”, upozorila je.


Ambulanta obiteljske medicine ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

‘Liječnici trebaju imati pristup provjerenim informacijama’

Hrvatski obiteljski liječnici prikupljaju podatke o navikama pušenja svojih pacijenata kroz preventivne i kronične panele, no paneli nisu ažurirani kako bi uključili e-cigarete i proizvode grijanog duhana, koji su prisutni već godinama. Zbog toga liječnici ne mogu bilježiti podatke o korištenju tih novih duhanskih proizvoda i nemaju uvid u njihov utjecaj na zdravlje pacijenata, objasnila nam je Ćenan.

“Iako je prestanak pušenja uvijek cilj, liječnici trebaju imati pristup provjerenim informacijama kako bi pacijentima mogli pružiti savjete o smanjenju štetnih posljedica pušenja. Međutim, trenutačni zakon o duhanskim proizvodima zabranjuje svako oglašavanje i promicanje, što onemogućuje liječnicima da odgovore na pitanja pacijenata o alternativnim proizvodima”, upozorila je.

Napomenula je da posebno zabrinjava porast korištenja novih duhanskih proizvoda među mladima i djecom, iako ti proizvodi nisu namijenjeni njima. Iako su ti proizvodi manje štetni od klasičnih cigareta, i dalje su štetni te je potrebno više razgovarati o njihovom potencijalu i rizicima, kako među zdravstvenim radnicima tako i u javnosti.

Novi udar na džepove građana: Od sada će vam naplaćivati i ovu sitnicu

‘Zakon se nije ni dotaknuo toga’

Osnovni cilj Zakona trebao bi biti smanjenje broja pušača i poboljšanje javnog zdravlja. Trenutni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda nije uvrstio ključne definicije razlikovanja novih kategorija duhanskih i nikotinskih proizvoda, niti se dotaknuo koncepta manje štetnosti koji značajno može doprinijeti smanjenju broja pušača kao ni omogućio komunikaciju manje štetnih alternativa odraslim pušačima”, zaključila je.

Još treba vidjeti hoće li ovaj zakon biti usvojen, ili će se srušiti u nekoj fazi prije implementacije.


Komentari