Novi trend kupnje voća među Zagrepčanima: Znatno je finije, ali i jeftinije

Jagode, Dolac (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

U nedostatku radne snage, poljoprivrednici u Njemačkoj, a sve više i u Hrvatskoj, sve češće prakticiraju ideju takozvanog ‘samobranja’. S druge strane kupci nepovjerenjem u kvalitetu proizvoda, ali i sve većim cijenama voća i povrća u trgovinama, rado prihvaćaju takvu ideju. Tako sve veći broj ljudi dolazi na plantaže i bere primjerice jagode.

Ovaj trend postaje sve popularniji, a pravila su jednostavna. Svaka odrasla osoba mora ubrati najmanje kilogram jagoda, koji se plaća po cijeni od pet eura. Djeca, s druge strane, mogu jesti koliko god žele besplatno.

“U Njemačkoj sami berete jagode i jedete koliko hoćete, ali morate skupiti najmanje kilogram koji plaćate pet eura. Donesete svoju posudu, ona se izvaže i zapiše. Dolazite s djecom, obitelji, ali svaka odrasla osoba mora ubrati najmanje kilogram. Djeca mogu uživati u neograničenim količinama jagoda. To je vrlo zanimljivo za njih jer mogu sami brati”, objasnila je Anja, popularna TikTokerica.

Isplativija cijena

Mnogi su komentatori na društvenim mrežama primijetili da je cijena od pet eura po kilogramu prilično visoka te su naveli da je u drugim gradovima i zemljama sličan sustav naplaćivanja znatno jeftiniji.

Sličan trend u posljednje vrijeme primjećuje se i u Hrvatskoj. Primjerice građani su nedavno pozvani u Sesvete na branje jagoda i šparoga, a cijena samobranja iznosi 4 eura po kilogramu.


Također, na jednom imanju u Slavoniji svatko može doći i ubrati koliko želi marelica, a cijena je četiri puta manja nego na osječkoj tržnici što znači da doma možete odnijeti 10 kg marelica za 10 eura.

Zagrepčani o čestoj praksi na tržnicama: ‘Zato na plac idemo dan prije i poslije 12 sati’


Komentari