NJIH POSAO ČEKA I PRIJE DIPLOME: Studenti s ovog zagrebačkog fakulteta ne moraju brinuti gdje će kad ga završe

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvoje Džapo iz Centra za karijere s FER-a u Zagrebu objasnio je, povodom predstavljanja Analize hrvatske IT industrije ulogu ovog fakulteta u rastu IT sektora u Hrvatskoj.

Džapo je istaknuo da studenti FER-a imaju radno mjesto i nekoliko godina prije diplome. Zbog porasta hrvatske IT industrije nema dovoljno radne snage da zadovolji kapacitete kompanija.

“Surađujemo s preko 450 tvrtki u tom području, naši studenti su izuzetno traženi na tržištu rada. Mi smo praktično jedini fakultet na tom području”, rekao je Džapo kako prenosi N1.

Kao problem istaknuo je nedovoljno ulaganje u istraživanja i znanost, što dovodi do lošeg ekonomskog stanja. Proizvodi i usluge visoke dodane vrijednosti temelje se upravo na istraživanjima i inovacijama. Naveo je umjetnu inteligenciju i automobilsku industriju kao područja u kojima leži ogroman potencijal.

“Po mnogim parametrima mi zaostajemo za članicama EU-a, a jedan od njih je ulaganje u istraživanje i znanost… Hrvatska je među posljednjima u EU po broju patenata razmjerno broju stanovnika”, istaknuo je.

Istaknuo je i važnost decentralizacije jer se IT industrija može nalaziti bilo gdje. Naglasio je i važnost startupova, novcem koji ulažu hrane sasvim drugačiju vrstu kompanija, visoku tehnologiju, računajući na “eksponencijalni rast” onih start upova koje uspiju.



Komentari