Njemački filozof došao na privremeni rad u Zagreb: Otkrio kako mu je ta pala promjena

Filozof iz Njemačke Marcus Knaup (Foto: Branko Nađ)

Hrvati na privremenom radu u Njemačkoj nisu novost, a odlazak mladih Hrvata u velike europske zemlje postao je uobičajena pojava. Stoga bismo obrnuti slučaj mogli opisati vrlo neobičnim, a upravo jedan takav je onaj dr. Marcusa Knaupa, njemačkog filozofa koji već gotovo dvije godine živi u Zagrebu, a cijeli razgovor objavio je Universitas Portal.

Marcus radi u Znanstvenom centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, a proveo je i vlastiti istraživački projekt o integrativnoj bioetici. Studirao je filozofiju i katoličku teologiju u Freiburgu i Paderbornu, a oba studija završio je 2005. godine. Šest godina kasnije doktorirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Albert-Ludwigs u Freiburgu.

Filozof iz Njemačke na privremenom radu u Zagrebu (Foto: Branko Nađ)

Tijekom boravka u Hrvatskoj potrudio se naučiti osnove hrvatskog jezika jer to smatra izrazom poštovanja prema zemlji u kojoj živi. Dio njegovih publikacija o integrativnoj bioetici napisan je na hrvatskom jeziku, a od svega mu je najteže bilo naučiti padeže.

Život u Hrvatskoj

O životu i radu u Hrvatskoj ima pozitivna iskustva. Ljude opisuje kao vrlo srdačne i prijateljski raspoložene, uz koje se uvijek osjećao dobrodošlo. Ističe da su mu se u Hrvatskoj otvorile nove kulturne perspektive, u formama hrvatskih skladatelja, književnika i pjesnika.

Također, Hrvatska mu je omogućila stjecanje novih znanja, razmjenu ideja s istraživačima koji rade na području bioetike, pristup dokumentaciji i istraživačkoj strukturi. U lijepom sjećanju ostao mu je posjet Cresu i Lošinju, gdje je nekoliko puta bio na kongresima.

TKO JE U BOLJOJ POZICIJI? Jedni bez drugih ne mogu, ali problema im ne nedostaje: ‘Tako je u cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj…’


“Ovdje sam upoznao drage kolege i stekao prijateljstva. To će i ostati. Uskoro ću pozvati svoja dva domaćina da održe predavanje u Njemačkoj. Nastojat ću i dalje posjećivati filozofsko-bioetičke skupove na Lošinju i Cresu. Nedavno sam se pridružio Hrvatskom filozofskom društvu. I nastavit ću učiti hrvatski u Njemačkoj – ali tada samo na online tečaju”, objašnjava Marcus.

Marcus će svoj istraživački rad nastaviti na Sveučilištu u Freiburgu, a njegov boravak u Hrvatskoj završava u proljeće ove godine. Zaključno ističe da ga je vrijeme provedeno u Hrvatskoj obogatilo u akademskom i osobnom smislu.


Komentari