NIKAD LAKŠE DO RAZVODA: Hoće li novost u Zakonu donijeti više rastava brakova? Evo što kaže odvjetnik

Foto: Unsplash

Razvod braka ubuduće bi se mogao riješiti kod javnog bilježnika, a ne na sudu, no jedini preduvjet je sporazumni raskid braka. Motiv za donošenje novog prijedloga Zakona o izvanparničnom postupku je činjenica da je u Republici Hrvatskoj trenutno na snazi Zakon iz 1934. godine, dakle iz doba Kraljevine Jugoslavije. Sada je cilj je da sve ide brže, bez dodatnih troškova. No, pravnici i odvjetnici smatraju kako je procedura i ranije bila jednostavna.

“Ukoliko bračni drugovi nemaju zajedničku maloljetnu djecu niti postoje sporna pitanja između na primjer podjele imovine, razvod je brzo i uz male troškove rješavao sud. U tom smislu sudovi nisu niti bili osobito opterećeni takvim postupcima, stoga efekt rasterećenja sudova neće biti prevelik“, napominje zagrebački odvjetnik Stjepan Misbrener.

Ipak, mnogi se pitaju jesu li javni bilježnici dovoljno kvalificirani i hoće li moći dovoljno kompetetno obavljati takve slučajeve.

“Javni bilježnici su po struci pravnici koji uz to imaju položen i javnobilježnički ispit te su svakako dovoljno kvalificirani voditi izvanparnične postupke. Ovdje se radi o predmetima koji nemaju izraženu delikatnost kao npr. postupci razvoda braka u kojima bračni drugovi imaju maloljetnu djecu pa treba rješavati i pitanje kod kojeg će roditelja dijete živjeti, viđanje s drugim roditeljem i slično. To ostaje u nadležnosti sudova” kaže odvjetnik.

Inače, 2021. u Hrvatskoj su sklopljena 18.203 braka, a razvelo se 5100 parova, dakle, svaki treći par. Godinu poslije imali smo više brakova 20.210, ali manje razvoda 4454. Neki govore, kako će ovaj jednostavniji način rješavanja papirologije, potaknuti parove na bržu odluku oko raskida.

“S obzirom da postupak razvoda braka u ovakvim slučajevima niti pred sudom nije bio složen i skup da bi na ljude koji se žele razvesti djelovao demotivirajuće, za pretpostaviti je da novo zakonodavno rješenje neće imati za posljedicu povećanje broja razvoda“, zaključuje odvjetnik Misbrener.



Komentari