Nije siguran ni Zagreb, na jugu bjesni olujno nevrijeme i tuča: ‘Širi se prema sjeveru i istoku’

Nevrijeme. (FOTO: Vladimir Urban)

Zagreb, kao i ostatak Hrvatske, ulazi u razdoblje promjenjivog i nestabilnog vremena. Prema najnovijim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), građane Zagreba očekuje raznolika meteorološka slika s potencijalno opasnim vremenskim uvjetima.

U dalmaciji je već počelo olujno nevrijeme i pala tuča, a prema podacima sa stranice rain-alarm.com, oblačni sustav širi se iz Dalmacije prema sjeveru i istoku Hrvatske.

Za zagrebačku regiju aktivan je žuti alarm. Mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno je moguća tuča te su moguće bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine je 60 %, piše DHMZ.

Za ponedjeljak se u Slavoniji, Baranji i Srijemu predviđa promjenjivo oblačno vrijeme uz nestabilne uvjete. Mjestimice će padati kiša i pljuskovi s grmljavinom, koji lokalno mogu biti jače izraženi i obilni.

Tijekom večeri očekuje se postupno smirivanje vremena i djelomično razvedravanje, prvenstveno na južnim dijelovima regije. Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, ali će se prolazno pojačati uz pljuskove.


Nestabilno vrijeme

Najviša dnevna temperatura zraka u Zagrebu kretat će se između 19 i 24 °.  Sjeverni Jadran i Gorska Hrvatska će se suočiti s promjenjivim vremenom i mjestimičnim kišama, a u gorskim krajevima oborine mogu biti obilne.

Dalmacija će imati nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima, posebno u noći i prijepodne, dok će krajnji jug Hrvatske imati slične uvjete uz slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Početak prvog lipanjskog tjedna donosi nastavak promjenjivog i svježijeg vremena.

Kiša će biti povremena, a mjestimice će biti i obilnija, praćena grmljavinom i mogućim olujnim nevremenom. U unutrašnjosti Hrvatske, uključujući Zagreb, utorak će biti obilježen nastavkom nestabilnog vremena s povremenom kišom i pljuskovima s grmljavinom. Srijeda i četvrtak donose djelomice sunčano vrijeme s rijetkim pljuskovima, uglavnom u gorskim krajevima. Temperature će postupno rasti, donoseći toplije uvjete prema kraju tjedna.

Zagreb zahvatilo nevrijeme (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Upozorenja DHMZ-a

DHMZ je zbog mogućih vremenskih neprilika  izdao narančasto upozorenje za pet regija u Hrvatskoj.  Narančasto upozorenje izdano je za Osječku (od 9 do 24 sata), Zagrebačku (od 12 do 23 sati), Karlovačku (od 0 do 21 sat), Kninsku (od 0 do 18 sati) i Splitsku regiju (od 0 do 18 sati).

U Zagrebu se očekuje velika količina kiše u kratkom vremenu (20-50 mm) te izraženi i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Moguće je i pojavljivanje tuče, što može dodatno otežati uvjete na terenu.

Nevrijeme u Zagrebu iznenadilo građane: ‘Ne znam što bih da sam ostala vani’

Građani Zagreba i okolnih područja trebaju biti spremni na promjenjive i potencijalno opasne vremenske uvjete u narednim danima. Preporučuje se pratiti najnovije prognoze i upozorenja DHMZ-a te prilagoditi aktivnosti na otvorenom u skladu s vremenskim uvjetima. Ovakva nestabilna vremenska razdoblja zahtijevaju oprez, posebno zbog mogućih pljuskova, grmljavine i tuče.


Komentari