Nezapamćen interes stanovnika Zagreba: U centru se stvorio ogroman red, evo što je izazvalo senzaciju

Stanovnici Zagreba pohrlili su po nove kovanice eura (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Poznati red kojeg Zagrepčani formiraju ispred Hrvatskog narodnog kazališta kad u prodaju krenu ulaznice za ‘Orašara’ dobio je ozbiljnu konkurenciju. Naime, ispred Hrvatske narodne banke u centru metropole danas se strpljivo i dugo čekalo na prve primjerke prigodne optjecajne kovanice od 2 eura.

U optjecaj kreće prva prigodna kovanica od dva eura: Evo kako će izgledati

Nova kovanica ima svoju ‘nacionalnu stranu’, a unutar jezgre nalazi se zemlja i godina izdanja, kao i riječi ‘Članica europodručja’. Ti natpisi simbolično čine stilizirani simbol eura ‘€’.

HNB izdaje prvu prigodnu optjecajnu kovanicu od 2 eura (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Drugi središnji motiv prigodne kovanice je hrvatska šahovnica, a u vanjskom prstenu nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Filip Smrček s novom kovanicom (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Na obodu prigodne kovanice piše ‘O lijepa o draga o slatka slobodo’ iz Himne slobodi, sastavnog dijela ‘Dubravke’ koju je u 17. stoljeću napisao Ivan Gundulić. Autor likovnog rješenja nacionalne strane prigodne kovanice je sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a izdano je 250 tisuća primjeraka.

Zainteresirani građani čekaju u redu za kovanice (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Sudeći po redu koji se protezao sve do Importanne galerije, stanovnici Zagreba oduševljeni su ‘hrvatskim eurom’ kojim se obilježava uvođenje eura kao novčane jedinice Republike Hrvatske.


Zbog eura sve više plaćanja karticama: ‘Neugodno mi je na blagajni dok probirem po tim novim kovanicama’

Izdano je 250.000 novih kovanica s nacionalnom stranom (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)


Komentari