Nevrijeme uništilo obiteljsku farmu: ‘Sva sreća da se ondje nismo zatekli jer ne bismo dobro završili’

Stevo i Vedran Merc (Foto: Ivan Karačony/Bjelovar.live)

U svega nekoliko minuta, orkansko nevrijeme s pijavicom opustošilo je farmu obitelji Merc u Novoj Pisanici, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Muzilište i staja ove obitelji su uništeni, a 15-ak ovaca je teško ozlijeđeno, dok je nekoliko njih uginulo.

Oluja koja je protutnjala u srijedu poslijepodne doslovno je odnijela krovište muzilišta i staju s nadstrešnicom OPG-a u vlasništvu Steve i Vedrana Merca. Stado od 300 ovaca sada je ostalo na otvorenom, izloženo vremenskim nepogodama.

“Katastrofa. Nema druge riječi kojom bih opisao što nam se dogodilo,” izjavio je Stevo Merc, još u šoku, novinaru Ivanu Karačonyju s portala bjelovar.live.

Uništena farma obitelji Merc (Foto: Ivan Karačony/Bjelovar.live)

Neizbježno stradanje

Stevo je ispričao kako su on i sin trebali biti na mužnji ubrzo nakon nevremena. “Sva sreća da se ondje nismo zatekli jer ne bismo dobro završili,” dodao je, naglašavajući osjetljivost mliječnih ovaca koje uzgajaju.

Stradanje ovaca je neizbježno, što od šoka, što od ozljeda, a dodatni problem je mogućnost smanjenja proizvodnje mlijeka.

Smanjena proizvodnja mlijeka, koje dnevno dobijaju od 150 do 200 litara, direktno utječe na prihode kućanstva koje živi od stočarstva. S obzirom na to da imaju kredite koje treba vraćati, situacija je za obitelj Merc postala izuzetno teška.


Jako nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske: Tuča napravila kaos, izdana upozorenja

Priskočili u pomoć

Među prvima koji su priskočili u pomoć bili su prijatelji, sumještani i načelnik Općine Velika Pisanica, Fradi Pali. Načelnik je odmah obavijestio bjelovarsko-bilogorskog župana i alarmirao Ministarstvo poljoprivrede kako bi se pružila pomoć.

“Ovo su nepredvidive situacije, no dogodilo se. U svakom slučaju nećemo dopustiti da ova vrijedna obitelj i farma propadnu,” izjavio je načelnik Pali, obećavajući podršku zajednice i institucija u ovim teškim trenucima.

Uništenje farme obitelji Merc predstavlja tešku situaciju za ovu vrijednu obitelj. Iako su suočeni s velikim izazovima, podrška zajednice i nadležnih institucija ulijeva nadu da će uspjeti prevladati ovu katastrofu i nastaviti sa svojim radom.


Komentari