U Zagrebu padale grane, stali tramvaji: Tuča i poplave, brojne intervencije vatrogasaca

Nevrijeme u Zagrebu.(Foto: Marko Todorov/CROPIX)

Zagreb je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima pogodilo nevrijeme praćeno vjetrom i kišom, pa čak i tučom, a nastalo je i ponešto štete. Tako je su dijelovi Zgareba bili zahvaćni jakim naletima vjetra. Navodno je u kvartu Trešnejvka pala poveća grana na parkirani auto, dok je na jednoj starijoj zgradi, koja se nalazi nasuprot HNB-a, otpao dio fasade.

Također, građani šalju fotografije leda koje su padale u Podseljemenskoj zoni, dok je na tramvajsku prugu i žice palo stablo. Iz ZET-a su objavili da linija 2 vozi izmijenjenom trasom. “U 15:10 zbog pada stabla u Ulici Republike Austrije, linija 2 umjesto na Črnomerec, preusmjerena na Zapadni kolodvor”.

Vozač ZET-a je sve snimio, a video je objavio na Facebooku. Kako se čini, vatrogasci će imati pune ruke posla.

 

Posted by Treskom po Zagrebu on Monday 1 July 2024

 


 

Nevrijeme u dijelovima Zagreba (Foto: Zagreb.info)
Nevrijeme u dijelovima Zagreba (Foto: Zagreb.info)

Brojne intervencije vatrogasaca

Zagrebački vatrogasci imaju pune ruke posla. Imaju gotovo 20 intervencija diljem grada. Bilježe velik broj uklanjanja stabala, ispumpavanja vode te uklanjanja fasade, ograde, metalne konstrukcije s vozila i slične intervencije povezane s nevremenom.

 

Izdan meteoalarm

U ponedjeljak je DHMZ izdao crveni meteoalarm za područje zagrebačke regije te najavili da se iza 15 sati očekuje grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i tučom te su apelirali na građane da se zaštite od munja i ostanu u sigurnim prostorima tijekom oluja.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorili su iz Državnog meteorološkog zavoda.

200-tinjak poziva

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije

15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba odnosili su se na uklanjanje stabla s prometnice.

Na području Zagrebačke županije najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska.

 


Komentari