Nedjelja jednog branitelja na Črnomercu: ‘Izašao je iz tramvaja iscrpljen i rekao da samo želi umrijeti’

Beskućnik (Foto: Screeshot)

O još jednoj tužnoj priči beskućnika izvijestila je na Facebook stranici Od srca do srca za beskućnik i potrebita poznata zagrebačka humanitarka Vesna Ribarić. U najnovijoj nedjeljnoj objavi podijelila je priču beskućnika i branitelja koji je, kao što je često na kraju slučaj s mnogim beskućnicima, psihički dotaknuo dno.

“Želi umrijeti”

“Zašto trebamo prenoćište i institucionalno djelovanje. U nedjelju, oko 14 h na Okretištu Črnomerec iz tramvaja je izišao P. beskućnik, branitelj o kojem pišemo već šest mjeseci, zateturao do kioska gdje su ga uspjeli uloviti naši dečki. Prije dva dana, vidno iscrpljen, lagano alkoholiziran, odbio je bilo kakvu pomoć, a danas isto jer *samo želi umrijeti*. Naši dečki su pozvali policiju i hitnu. Policija je odvela P. s naznakom da će oni zvati hitnu.

Beskućnik (Foto: Screenshot/ Facebook)

Hitna je stigla, no policija je otkazala njihovu intervenciju. Dečki čekaju razvoj događaja. Skitnja, kršenje zabrane boravka na lokaciji Črnomerec. Da li je to način kako riješiti beskućnika ili samo čovjeka, pitati ćemo drugi tjedan Gradsku upravu za socijalnu skrb.  Hitna je pozvana u policiju i otišla, beskućnik je još u postaji, znamo da je bolestan,  čekamo dalje. Upravo je policija odvela P. negdje”, objavila je tužnu priču zagrebačka humanitarka.

Mladi beskućnici

Nekoliko dana ranije objavila je primjere novih mlađih beskućnika.

“Ovih par dana ,dvoje mladih ljudi ostalo je bez isplate plaće pa i bez stana. Eto, drugi tjedan povesti ćemo ih pročelnici Lori Vidović da ih privremeno smjesti u neko prihvatilište ili prenoćište jer kažu da ima mjesta i da nije problem, sada im je klupa krevet”, napisala ja na Facebooku Vesna Ribarić koja je u četvrtak s partnerskim udrugama imala prosvjed ispred gradske vijećnice na dan održavanja sjednice gradske skupštine.


Tomašević ih pozvao na razgovor

Nakon održanog prosvjeda gradonačelnik Tomislav Tomašević je na konferenciji za medije u gradskoj vijećnici odgovarao na pitanja o prosvjedu.

“Izgleda da je došlo do neke zabune. Mi imamo dva prenoćišta koja financiramo. U Kosnici i u Sesvetskom Kraljevcu. Treba reći da ima 60 slobodnih mjesta u tim prenoćištima. Pored toga još Grad financira dnevne boravke u drugim dijelovima grada. Pojavila se netočna informacija da je nužno imati prebivalište u Zagrebu da bi se koristilo prenoćište. To nije točno.

Nadbiskup Kutleša posjetio beskućnike: ‘Bog uvijek može omekšati ljudska srca’

Također, idemo u daljnja kapitalna ulaganu u Ilici i Vukovarskoj ulici da bi se povećao kapacitet prostora za prenoćiti koji su bliže centru grada. To će se vidjeti u projekcijama proračuna za slijedeću godinu. Pozivam predstavnike koji su bili na prosvjedu u gradsku  dođu upravu da dođu da razriješimo sve eventualne nesporazume”, poručio je.

Kao jedna od organizatorica prosvjeda gospođa Vesna Ribarić u razgovoru nam je rekla kako sada još očekuju poziv iz Grada kojem će se rado odazvati, ali ga još nisu dobili.


Komentari