NASTAVLJA SE OČEVID NA JARUNU Širi se mjesto istrage, a studenti su opet evakuirani

Foto: Zagreb.info

Do sinoć je trajalo iskapanje bespilotne letjelice, a ministar obrane Mario Banožić je gotovo cijelo poslijepodne bio na mjestu očevida.

Načelnik Odjela Vojne policije GS-a OS-a RH Vlado Kovačević potvrdio je kako je poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao kako za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija. “Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke”, rekao je.

Jutros u 7 sati studenti iz paviljona najbližeg mjestu nesreće opet su evakuirani, a objavljeno je kako su za to vrijeme smješteni u dvorani Pauk Studentskog doma. Također, Zagreparking je jučer popodne micao parkirane aute u blizini mjesta nesreće, s obzirom na to da širi mjesto istrage. 

No, očevid se danas nastavlja, a ne zna se kada bi mogao biti gotov. Kako je sinoć rekao Željko Živanović, savjetnik ministra obrane teško je zasad procijeniti na kojoj se dubini nalazi letjelica.

“Letjelica se cijelom svojom dužinom zabila u zemlju. Dok ne počnemo otkopavati, teško je procijeniti koliko je ona duboku. Ona je dugačka 14 metara i vjerojatno se dio letjelice spljoštio jer je bila velika brzina i velika visina”, rekao je Živanović za Dnevnik.


Foto: Cropix

Također, još uvijek nije potvrđeno otkuda je lansirana bespilotna letjelica koja se u četvrtak kasno navečer srušila u neposrednoj blizini SD Stjepan Radić.

“Imamo poprilično vjerodostojne podatke, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi, da je letjelica poletjela iz Ukrajine. Po svemu što sada znamo, ona je poletjela s teritorija Ukrajine, ali možemo samo špekulirati čija je letjelica”, rekao je.

I MIG-ovi se mogu dići zbog ovoga

Zvonimir Rogić, zapovjednik obavještajne pukovnije koja sudjeluje u očevidu rekao je kako je glavni fokus očevida sigurno izvlačenje materijala.

“Izvlačenje drona napreduje prema utvrđenom planu i glavni fokus je na sigurnom izvlačenju materijala, odnosno te platforme iz zemlje kako bismo što manje oštetili samu paltofrmu radi daljnje analize. To je složena operacija i teško je predvidjeti koliko će nam dana biti potrebno. Sam fokus je na zaštiti platforme kako bismo kasnije mogli analizirati kakva je tehnološka opremljenost platforme”, rekao je Rogić za N1.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kazao je i da olupina letjelice idu u vojarne hrvatske vojske.

“Gdje će biti pod strogim nadzorom i gdje ćemo pristupiti daljnjim istražnim radnjama i uvrđivanju na kojoj tehnološkoj razini se nalazi letjelica, s obzirom da znamo njezine originalne taktičko-tehničke značajke. Utvrdili smo da se radi o Tupoljevu 141 tip 2, koja datira od 83. do 89. godine. To je posljednja verzija te letjelice”, rekao je Rogić.

Rekao je i kako zasad nema informacija o crnoj kutiji i da će znati nalazi li se ona u letjelici tek kada je izvuku. Na pitanje bi li se moglo protuzračno djelovati ako se znalo da je letjelica u hrvatskom zračnom prostoru, odgovara potvrdno.

“Da, apsolutno bi se mogli dići MIG-ovi”, rekao je. Za kraj je naglasio i kako građani mogu vjerovati vojsci i NATO-u.


Komentari