Nakon tri godine obnovljen je Hrvatski prirodoslovni muzej: Evo kada otvara svoja vrata

Novoobnovljeni muzej (Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Završena je obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu koji je sada opremljen najsuvremenijom tehnologijom, a napravljeni su i novi izložbeni prostori, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić.

Naime, intenzivni radovi trajali su tri godine, a vrijednost investicije je 31,6 milijuna eura. Obnovu su financirali Europska unija, Republika Hrvatska i Grad Zagreb. Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata građanima otvoriti krajem rujna ove godine.

“Novi stalni postav Muzeja, kada na jesen bude dovršen, omogućit će jedinstven doživljaj otkrivanja prirodne baštine kroz modernu muzeološku koncepciju i multimedijsku interpretaciju. Posjetitelji će moći razumjeti i doživjeti evoluciju života na način koji prije nije bio moguć”, istaknula je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na današnjem predstavljanju rezultata projekata obnove.

Novoobnovljeni muzej (Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Jačanje različitih aktivnosti

Također, uz obnovljenu zgradu i novi stalni postav, Hrvatski prirodoslovni muzej dobio je i moderno opremljene prostore za priređivanje povremenih izložbi, održavanje predavanja, radionica i drugih edukativnih programa, a ojačani su i kapaciteti za znanstvena istraživanja.

U novim laboratorijima korisnici će moći uživo pratiti znanstvene analize i sami doprinositi stvaranju novih znanstvenih vrijednosti. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima, te doprinijeti njihovu prirodoslovnom opismenjavanju.

Nadalje, otvoren je i nov pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja.


Novoobnovljeni muzej (Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Otvorenje na jesen

U sklopu završne konferencije tijekom današnjeg predstavljanja rezultata projekata obnove uzvanici su razgledali izložbu iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pod nazivom ‘Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci’, čije su autorice dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci.

Naime, izložba je postavljena kao prezentacija mogućnosti novog prostora i izložbene mogućnosti koje muzej nudi, a govori o kukcima – vrstama koje su oblikovale naš planet, predstavljajući ih kroz muzejske zbirke. Inače, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju pohranjeno je 36 zbirki kukaca te više studijskih zbirki koje broje preko 450.000 muzejskih predmeta.

Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb. Svi zainteresirani izložbu o kukcima i ostatak stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja moći će vidjeti krajem rujna ove godine, nakon što Muzej službeno otvori svoja vrata.

Lisinski objavio novi glazbeni program: Evo što čeka Zagrepčane u novoj sezoni 2024./2025.


Komentari