Nakon Splita hripavac potvrđen i u Zagrebu, iz HZJZ-a poručili: ‘Poduzimamo sve potrebne mjere’

Bolestan dječak, ilustracija (Foto: Freepik)

Nakon što se u Splitu pojavio hripavac, zabilježeni su i slučajevi u Zagrebu. U jednoj osnovnoj školi potvrđena su tri slučaja, a zaraženi su i neki od njihovih kontakata.

S obzirom na malu procijepljenost, u Splitu je trenutno više od 70 oboljelih pa se strahuje da bi moglo doći i do slične pojave u drugim gradovima.

Najrizičnija skupina su mala djeca kod koje može nastupiti upala pluća.

Uskoro počinje sezona gripe: HZJZ objavio kad počinje cijepljenje i gdje se javiti

“To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19. Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu, rekao je za RTL Danas dječji infektolog Goran Tešković.


‘Poduzimamo sve potrebne mjere’

Provjerili smo kakva je situacija s brojem zaraženih do sada.

“Prema službeno zaprimljenim prijavama zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je zabilježeno 127 oboljelih od hripavaca u 2023., od kojih je 80 iz SDŽ, 18 iz Grada Zagreba, 12 PGŽ, 10 DNŽ, 5 Zagrebačka županija te po jedna prijava iz Zadarske i Požeško slavonske županije.

Među prijavama na području grada Zagreba, u tjednu 42 (16.-22.10.) oboljelo je 5 prijavljenih, u usporedbi sa po 3 oboljela u tjednima 39. i 40., odnosno 1 oboljeli u tjednu 41.

Hrvati i bolesni dolaze na posao: ‘Ljudima je bitnije 20 eura nego da li će nekoga zaraziti’

Nadležna epidemiološka služba poduzima sve potrebne mjere po pitanju postupanja sa oboljelim osobama (izolacija) i njihovim bliskim kontaktima (kemorpofilaksa, cijepljenje) kako bi se suzbilo i spriječilo daljnje širenje hripavca”, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Komentari