Nakon nezapamćene oluje meteorologinja upozorava: ‘Tijekom ljeta možemo ih očekivati još’

Superćelija, nevrijeme (Foto: Miroslav Slafhauzer /CROPIX)

Početak tjedna je svakako obilježilo snažno grmljavinsko nevrijeme koje je pogodilo nekoliko županija, izazvavši i velike materijalne štete. S obzirom na to da se grmljavinsko nevrijeme nad Vukovarom razvilo u superćeliju, odnosno rotirajući vrtlog unutar oblaka, upravo su u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastale najveće materijalne štete.

Postavlja se pitanje kakve će biti vremenske prilike u nastavku tjedna? Naime, zasada nas očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta, ali još uvijek neće biti posve stabilno.

“Promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice uz malo kiše ili pljuskove, u noći i ujutro u Istri moguće izraženiji. Više sunčanog vremena u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku zemlje sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, na udare i olujna, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16, na Jadranu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna uglavnom od 20 do 25, na Jadranu između 25 i 30 °C”, prognozira Državni hidrometeorološki zavod vrijeme za srijedu.

Kiša. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Još uvijek mogući lokalni pljuskovi

Također, u srijedu će i u nekim dijelovima Zagreba možda pasti kiša. “Promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, poslijepodne na širem području grada može biti kratkotrajnog pljuska. Vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 15, najviša dnevna oko 25 °C”, piše DHMZ.

Vremenske prilike za četvrtak je prognozirao meteorolog Izidor Pelajić. “Na kopnu i u četvrtak ujutro nekima svježe, prema sve sunčanijem vikendu postupno toplije. U subotu s južnim vjetrom ponegdje opet vruće. Neće biti posve stabilno, ali također ni rijetki popodnevni pljuskovi neće biti posebno izraženi. Mjestimične slabe kiše bit će ponajviše u oblačnijem prvom dijelu četvrtka.

Na moru sunčano i većini ugodno toplo, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu može biti lokalnih pljuskova. Bura će oslabjeti, a od četvrtka će puhati povremeno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar”, prognozira Pelajić za HRT.


@zagrebinfo Nevrijeme u Zagrebu #zagrebinfo #zagreb #gradzagreb #nevrijeme #vjetar ♬ original sound – zagreb.info

‘Tijekom ljeta možemo očekivati još ovakvih oluja’

“Dakle, idemo prema sve stabilnijem vremenu. Ipak, treba računati na mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak”, zaključuje meteorolog Pelajić.

Nakon što su brojna područja u Hrvatskoj u ponedjeljak bila pogođena snažnim nevremenom, mnogi se pitaju očekuje li nas još takvih naglih i dramatičnih promjena vremena u nastavku ljeta. Petra Mikuš Jurković, voditeljica službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave iz DHMZ-a, je za RTL Danas odgovorila na pitanje možemo li ovog ljeta očekivati još ovakvih oluja kakve su pogodile središnju Hrvatsku i Slavoniju.

“Pa vrlo vjerojatno možemo. Razlog je taj što ćemo imati sigurno još nekoliko toplinskih valova. Nakon svakog toplinskog vala može doći do ovakvog prodora vlažnog i nestabilnog zraka i sigurno da ne mogu reći da se ovo ne može dogoditi. Oluje su najčešće nakon toplinskog vala jer se skupi jako velika količina energije. Dakle, imamo visoku temperaturu i nakon toga nam dolazi vlažan i nestabilan zrak. To vam je zapravo najbolji mehanizam za mnogo te energije koja je odgovorna upravo za nastanak ovakvih oluja”, rekla je meteorologinja Mikuš Jurković za RTL Danas.

@zagrebinfo Nevrijeme je stiglo do Zagreba, u Samoboru pada tuča 😰 #zagrebinfo #samobor #zagreb #oluja #nevrijeme #tuca ♬ original sound – zagreb.info

‘Može se vidjeti dan-dva unaprijed’

Objasnila je i koliko ranije meteorolozi mogu vidjeti da se stvaraju uvjeti povoljni za nastanak oluje. “Svaka oluja ima određene uvjete koje mora ispuniti i oni se zaista mogu vidjeti i dan – dva unaprijed”, kazala je meteorologinja te objasnila kako u narednom razdoblju možemo očekivati još ovakvih jakih i opasnih oluja.

“Tako je. Nažalost, živimo u vremenu klimatskih promjena u vremenu atmosfere koja je sve zagrijanija. U takvoj atmosferi topliji zrak može primiti više vlage, ta energija je puno veća i ono što se očekuje je da će ekstremnih događaja biti više. Također, ono što je dokazano je da će broj dana s grmljavinskim nevremenom biti manji, ali kada će se dogoditi, onda će ona biti jača, intenzivnija i ekstremnija”, rekla je meteorologinja.

Novi nalet nevremena u Zagrebu, ovoj dvojici nije smetalo: Pogledajte što su radili bez odjeće


Komentari