Nakon 25 godina ponovno se pojavila opasna bolest: Počeo je program cijepljenja

Cijepljenje, ilustracija (Foto: Pexels)

Izrael je pristao na niz stanki u borbama u Gazi u rujnu kako bi se djeci omogućilo cijepljenje protiv dječje paralize. Naime, kampanja protiv dječje paralize, koja za cilj ima cijepiti oko 640.000 djece diljem Gaze, pokrenuta je nakon što je visoko zarazni virus pronađen u uzorcima kanalizacije u Pojasu Gaze u lipnju.

“Ekipe ministarstva zdravlja, UNRWA-e i nevladinih organizacija počele su kampanju cijepljenja protiv dječje paralize u središtu Pojasa Gaze”, rekao je liječnik Musa Abed, direktor za hitnu pomoć pri Ministarstvu zdravlja Hamasove vlade.

Naime, ranije ovog mjeseca, Abdulu Rahmanu, 11-mjesečnom dječaku, dijagnosticirana je teška bolest, a radi se o prvom zabilježenom slučaju dječje paralize u Gazi u zadnjih 25 godina. Njegova majka, Niveen Abu al-Jidyan, rekla je za CNN kako je njezino dijete od groznice i povraćanja postalo djelomično paralizirano.

Cijepljenje/ilustracija (Foto: Biljana Blivajs / CROPIX)

‘Među djecom se šire epidemije’

“Moje dijete se počelo kretati i puzati u ranoj dobi. Ali odjednom kao da se sve vratilo unazad. Prestao je puzati i općenito se kretati, ne može stajati na nogama niti sjediti. Sljedeći mjesec će imati godinu dana i već je trebao prohodati, ali se on odjednom prestao kretati”, kaže dječakova majka.

Humanitarne skupine kažu da se virus ponovno pojavio jer je rat između Izraela i Hamasa poremetio redovite programe cijepljenja djece. Također je prouzročio veliku štetu vodovodnim i sanitarnim sustavima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) stope imunizacije u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali bile su optimalne prije sukoba.

“Kampanja cijepljenja protiv dječje paralize važna je prije svega jer je sve više prognanika na malim prostorima i jer se među djecom šire epidemije”, rekao je Aid Abu Taha (33), koji je doveo na cijepljenje sina od 11 mjeseci.


Moždani udar postaje sve fatalniji za ovu skupinu: Liječnici upozorili na skrivene znakove

Cilj je cijepiti oko 640 tisuća djece

Bakr Dib (35) došao je cijepiti svoje troje djece u dobi od tri, pet i osam godina. “U početku sam oklijevao, jako sam se bojao da cjepivo nije sigurno, ali kada sam vidio da svi idu u centar za cijepljenje, uvjerili su me pa sam i ja došao. Od početka rata moja djeca oboljela su od nekoliko bolesti jer u ratu ne možete imati dobru higijenu”, rekao je.

Cilj je cijepiti oko 640.000 djece mlađe od 10 godina, a program će započeti u središnjoj Gazi u nedjelju 1. rujna, s tri uzastopne dnevne pauze u borbama, a ‘humanitarne stanke’ će trajati između 6 ujutro i 15 sati po lokalnom vremenu. Zatim će se preseliti u južnu Gazu, gdje će uslijediti još jedna trodnevna pauza, nakon čega slijedi sjeverni predio.

Prema službenicima UN-a, djeca koja prime cjepivo trebat će drugu dozu krajem rujna.
Zdravstveni radnici imaju za cilj postići 95 posto pokrivenosti cjepivom diljem pojasa, razinu potrebnu za zaustavljanje prijenosa virusa unutar Gaze. Ako se to ne postigne, postoji dogovor o dodatnoj humanitarnoj pauzi kako bi se omogućio četvrti dan cijepljenja, piše BBC.


Komentari