‘NAJVEĆI KOJI ĆEMO IZGRADITI’ Doznajemo detalje o vrtiću koji se spektakularno najavljuje: Evo koliko će djece primiti i što će im nuditi

Djeca u vrtiću, ilustracija (Foto: Unsplash)

Zagreb i okolica muku muče s manjkom mjesta u dječjim vrtićima. Nedavno je na konferenciji za medije gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika, Danijela Dolenec podsjetila je da uskoro počinje gradnja dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu za koji je najavila da će to biti ”najveći novi vrtić koji ćemo izgraditi u ovom mandatu”.

”Za njega su predviđena sredstva u proračunu za sljedeću godinu jer objavljena javna nabava za izvođača i ako bude sve OK s tim procesom, već početkom 2023. počinju radovi”, rekla je Dolenec.

U planu je da se vrtić izgradi u roku od 12 mjeseci, no Dolenec kaže da je uvijek moguće da se radovi malo otegnu, pa se nada da bi novi vrtić svoja vrata mališanima mogao otvoriti početkom 2024. godine.

S Gradom smo provjerili po čemu će ovaj vrtić biti drugačiji od ostalih te o kolikim je dimenzijama riječ, s obzirom na najavljivanje kao jednog od najvećih.

Ogromno dvorište, podrum, kat…

Kako doznajemo, dječji vrtić Sesvetski Kraljevec predviđen je kao centralni vrtić u kojem će se smjestiti 265 djece. Bruto površina vrtića iznosit će 2603 metara kvadratnih, a gradit će se na novoformiranoj katastarskoj čestici 2447 k. o. Sesvetski Kraljevec, površine 8249 kvadratnih metara.  Imat će podrum i jednu nadzemnu etažu, a prirodni, hortikulturno uređeni teren protezat će se na oko 4633 kvadratna metra.


”Okosnicu arhitektonskog oblikovanja čine setovi paralelnih armirano-betonskih zidova između kojih se nalaze unutarnji (skupne jedinice), ili vanjski prostori (terase skupnih jedinica). Zidovi će biti izvedeni od vidljivog armiranog betona. Hodnici između skupnih jedinica dječjeg vrtića i jaslica osiguravat će kontinuiranu toplu vezu, a oblikovani su laganom čeličnom konstrukcijom, i transparentnim pročeljem od strukturne fasade”, dodaju iz Grada Zagreba.
Za vrtić je ishođena građevinska dozvola koja je od 21. lipnja ove godine postala pravomoćna, a izrađeni su izvedbeni projekt i pripadajući troškovnici te je pokrenut postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

”Po završetku postupka javne nabave sklopit će se ugovor s odabranim izvođačem radova i opremanja predmetnog dječjeg vrtića. Predviđeni rok za izvođenje radova je devet mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao”, objasnili su nam iz gradske uprave.

U izgradnji još nekoliko vrtića

Dolenec je krajem studenog otkrila da su trenutno, osim u Sesvetskom Kraljevcu, u izgradnji dječji vrtići u Kašini, Ivanjoj Reci i Odranskom Obrežu.

”Sva tri bit će gotova iduće godine, a osim za ta tri, dobili smo europsko financiranje za ukupno 16 vrtića, uključujući ta tri i dječji vrtić Sesvetski Kraljevec.”, otkrila je tada.


Komentari